Tgrt Haber

Finlandiya harekete geçiyor! Eski Başbakan açıkladı: Haftalar içinde NATO'ya başvurulacak

08 Nisan 2022 13:47 - Güncelleme : 08 Nisan 2022 13:58
Finlandiya harekete geçiyor! Eski Başbakan açıkladı: Haftalar içinde NATO'ya başvurulacak

Finlandiya'nın Rusya’nın ülkelerine yönelik tehdit ve saldırı riskine karşı haftalar içinde NATO üyeliğine başvuracağı belirtildi.

Finlandiya eksi Başbakanı Alexander Stubb, ülkenin mayıs ayında NATO’ya katılmak için başvuracağını söyledi. Rusya ile uzun bir sınırı olan Finlandiya, Soğuk Savaş döneminde herhangi bir savunma ittifakına üye olmamış ve bunun yerine kendi ordusunu geliştirmeyi tercih etmişti. Ancak Rusya'nın Şubat ayından bugüne dek Ukrayna'yı işgal harekatı Finlandiya’yı da harekete geçirdi. Finlandiya, 1939'da Sovyetler Birliği ile yaptığı savaştan bu yana tarafsız kalmayı ve Doğu ve Batı arasında bir tampon bölge olmayı tercih etti. Bu süre zarfında Rusya'nın Batı'ya yönelik endişelerini dizginlerken dış politikada da esnek bir çizgi çizdi.

Alexander Stubb, Rusya Devlet Başkanı Putin'in işgal harekatlarının Finlandiya ve İsveç'i NATO üyeliğine başvurmaya iteceğini belirterek "Finlandiya, haftalar içinde başvuruda bulunacaktır” dedi.

RUSYA AÇIK AÇIK UYARMIŞTI 

Rus milletvekili Vladimir Dzhbarov, bu hafta Finlandiya’nın ülkelerini yok edecek bir kartı oynamayacağının altını çizerek NATO'ya katılma isteğiyle ateşlenen Ukrayna işgalinin tekrarlanması tehdidinde bulunmuştu. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da dün Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması halinde Rusya'nın “durumu yeniden dengelemek” zorunda kalacağını söylemişti.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...