Tgrt Haber

Finlandiya ile Türkiye'yi karşı karşıya getirecek gelişme: Erdoğan'ı hedef alan eylemin davasından karar çıkmadı

06 Haziran 2023 16:32 - Güncelleme : 06 Haziran 2023 16:56
Finlandiya ile Türkiye'yi karşı karşıya getirecek gelişme: Erdoğan'ı hedef alan eylemin davasından karar çıkmadı

Türkiye'nin onay vermesiyle NATO üyesi olan Finlandiya ile Türkiye'yi yeniden karşı karşıya getirecek bir gelişme yaşandı. Finlandiya'nın NATO sürecinde Türkiye'nin büyükelçilik binası önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan eyleme dair açılan davadan sonuç çıkmadı. 

Finlandiya​ henüz NATO üyesi olmadan önce başkenti Helsinki​'de bir grup terör örgütü yandaşının Türkiye​'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan​'ı hedef alarak düzenledikleri eyleme dair açılan davadan karar çıkmadı. Türkiye'nin büyükelçilik binası önünde gerçekleştirilen eylemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketi üzerine kan benzeri bir sıvı sürülmek istenmesi üzerine polisin müdahale etmesi davadan karar çıkmamasına sebep olarak gösterildi.

Helsinki polisi, incelemenin dün tamamlandığını bildirdi. Olayla ilgili bir basın bülteni yayınlayan dedektif baş müfettişi Juha-Matti Suominen, ''Polisin olay sırasında müdahale etmesinden dolayı saldırıyı bir girişim olarak ele aldık. Hakaret girişimi Finlandiya ceza hukukunda ceza gerektirmez. Bu sebeple, bu davayı bir suç şüphesi olarak ele almak için bir sebep yok'' dedi.

Fakat Suominen, göstericilerin çok sayıda silah taşıdığının tespit edildiğini ve bu sebeplerle soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Suominen, ''Davada tehdit, huzurun bozulması ve başkalarına zarar verebilecek nesne ve maddelerin taşınması gibi suçlar bulunuyor'' dedi.

Finlandiya ile Türkiye'yi karşı karşıya getirecek gelişme: Erdoğan'ı hedef alan eylemin davasından karar çıkmadı

NE OLMUŞTU?

İsveç ile birlikte NATO’ya üye olmak isteyen Finlandiya’ya Türkiye ve Macaristan itiraz etmiş, Ankara her iki ülkeden de terörle mücadele yasalarını uyumlu hale getirmesini ve terörle mücadelede iş birliği yapılmasını istemişti.

Üç ülke arasında bu tartışma devam ederken, Finlandiya’da ve İsveç’te bir grup terör örgütü yanlısı eylemci sokağa çıkmış ve Helsinki’de ve Stockholm’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maketinin de yer aldığı eylem düzenlemişti. Sözcü'nün haberine göre, Finlandiya’da yaşanan olay çok gündeme gelmezken, Stockholm’de yaşananlar Türkiye ile İsveç arasında ipleri kopma noktasına getirmişti.

Finlandiya’daki eylemciler de protesto gösterisi öncesinde polise haber vermiş fakat Erdoğan’ın maketinin “dans performansı” için kullanılacağını belirterek yanlış beyanda bulunmuşlardı. Terör örgütü yanlıları makete kan dökme girişiminde bulunurken de polis duruma müdahale etmiş ve göstericileri engellemişti.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...