Tgrt Haber

Finlandiya İsveç'e göre daha iyi bir konumda! ABD: İki ülke farklı zamanlarda NATO’ya katılabilir

03 Mart 2023 14:11 - Güncelleme : 03 Mart 2023 14:36
Finlandiya İsveç'e göre daha iyi bir konumda! ABD: İki ülke farklı zamanlarda NATO’ya katılabilir

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımına dair açıklamalarda bulundu. Sözcü Kirby, iki ülkenin farklı zamanlarda katılım sağlayabileceğini söyledi.

NATO​'nun genişlemesine ve Türkiye​'nin İsveç​ itirazlarına dair ABD'den yeni açıklamalar geldi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby​, NATO'nun genişleme süreciyle ilgili açıklamalar yaptı. Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirby, “Önemli olan Finlandiya​ ve İsveç'in NATO'ya katılması. Bunun aynı anda olup olmaması önemli değil” dedi. Kirby, iki ülkenin de “harika NATO müttefikleri” olacağını kaydetti.

FİNLANDİYA İSVEÇ'E GÖRE DAHA İYİ BİR KONUMDA

Türkiye'nin özelikle İsveç ile ilgili bazı endişelerini dile getirdiğini belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın daha önceye göre şu an üyelik konusunda daha iyi bir konumda olduğunun altını çizdi. İki ülkenin NATO üyeliği için net bir tarih veremeyeceğini aktaran Stoltenberg, bu konuda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinden emin olduğunu kaydeden Stoltenberg, “Türkiye dahil tüm müttefikler, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik kararının bir parçası. Türkiye katılım protokolünü imzaladı. Finlandiya ve İsveç de kriterlerde anlaşmaya vardı. İki ülkede de belirttikleri taahhütleri yerine getirdi. Artık Ankara ve Budapeşte’nin üyelikleri onaylama zamanı geldi. Türkiye ile onay sürecinin ardından da yakın diyalog içinde olmamız önemli" ifadelerini kullandı.

Öte yandan iki ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuş ancak Türkiye, terör örgütlerine destek verdikleri gerekçesiyle İsveç ve Finlandiya'nın katılımını onaylamamıştı.

 



500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...