Tgrt Haber

Son dakika: Finlandiya NATO'nun 31'inci üyesi oluyor! İsveç beklemede kaldı

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
04 Nisan 2023 09:13 - Güncelleme : 04 Nisan 2023 09:45
Son dakika: Finlandiya NATO'nun 31'inci üyesi oluyor! İsveç beklemede kaldı

Son dakika haberi: Türkiye ile uzun süren müzakerelere giren ve Ankara'nın taleplerini kabul eden Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay çıktı. Türkiye'nin kararın ardından NATO'nun 74'üncü kuruluş yıl dönümünde Finlandiya'nın bayrağı karargahta törenle diğer ülke bayraklarının yanına çekilecek.

Rusya​'nın Ukrayna topraklarına saldırması ile birlikte Finlandiyave İsveçNATO​ üyesi olmak için harekete geçti. Ancak iki ülkenin başta terör örgütü PKK/YPG ve FETÖ olmak üzere Ankara ile iş birliği içerisinde olmaması ve teröristlere adeta ev sahipliği yapması ile 'veto' resti ile karşılaştı. Türkiye​'nin kararlı duruşu sonrasında terör ile mücadelede yeni adımlar atmaya karar veren Finlandiya'nın üyelik başvurusuna onay verildi. Bu kararın ardından Finlandiya NATO'ya üye olacak 31'inci ülke olarak kayıtlara geçecek.

RESMİ İLAN BUGÜN

NATO üyesi 30 ülke, Finlandiya'nın ittifaka katılım protokollerini kendi iç süreçlerini yürüterek onayladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in verdiği bilgiye göre, katılım protokolünü son onaylayan ülke Türkiye de bugün belgeyi Washington Anlaşması'nı saklayan ülke olan ABD'ye NATO karargahında teslim edecek. Bunun ardından Stoltenberg, Finlandiya'ya bildirim yapacak. Finlandiya da kendi katılım belgelerini teslim edecek ve resmen NATO'nun 31'inci üyesi olarak ilan edilecek.

TÖRENLE BAYRAK ASILACAK

Finlandiya'nın üyeliği dolayısıyla NATO karargahında bugün Brüksel saatiyle 15.30'da tören düzenlenecek. Törende, Finlandiya bayrağı, NATO karargahının girişinde bulunan müttefik ülke bayrakları arasında yerini alacak. 

Böylece Finlandiya, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın yapılacağı gün ittifaka 31'inci üye olarak katılmış olacak ve NATO'nun tüm askeri, sivil yapılarında yerini alacak.

İSVEÇ İÇİN DURUM FARKLI

Finlandiya'nın üyelik başvurusunun onaylanmasının ardından gözler İsveç'e çevrildi. Ancak İsveç terör örgütü PKK/YPG'ye taahhütlerini yerine getirmedi. Durum böyle olunca Türkiye NATO üyeliği için İsveç'e kapıları kapattı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, terör örgütü PKK ile mücadele etmenin İsveç'in "kendi sokaklarında devam eden organize suçla mücadelesine" de yardımcı olacağını belirterek "Bu terör örgütleriyle İsveç gibi bir ülkede uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suç arasında yakın bir bağ olduğunu biliyoruz." dedi. Stoltenberg'in açıklamaları da İsveç'in terör örgütleri ile ilişkisini bir kez daha gözler önüne serdi.

Son dakika: Finlandiya NATO'nun 31'inci üyesi oluyor! İsveç beklemede kaldı

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...