Tgrt Haber

Son dakika! Finlandiya'dan kritik adım: Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: TGRT Haber, AA
25 Ocak 2023 18:14 - Güncelleme : 25 Ocak 2023 19:43
Son dakika! Finlandiya'dan kritik adım: Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı

Son dakika haberi: Finlandiya, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile NATO müzakerelerini süresiz şekilde iptal etmesinin ardından Türkiye'ye 2019'dan bu yana uyguladığı silah ambargosunu kaldırdığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'ye askeri malzeme için ilk ticari ihracat lisansını verildiği bildirildi.

Finlandiya​ Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2019'dan bu yana yürürlükte olan "Türkiye​'ye askeri teçhizat ihracatı ambargosu"nun kaldırıldığı duyuruldu. Savunma Bakanlığı Danışmanı Riikka Pitkanen, Türkiye'ye askeri malzeme için ilk ticari ihracat lisansını verildiğini açıkladı.

Silah ambargosunun kaldırılması, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç​'in NATO​ üyeliğine onay vermesi için öne sürdüğü şartlardan biriydi.

Son dakika! Finlandiya'dan kritik adım: Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı

NATO'nun 2022 yılı zirvesi İspanya'nın başkenti Madrid'in ev sahipliğinde 29-30 Haziran'da gerçekleşmişti.

TÜRKİYE, MÜZAKERELERİ İPTAL ETMİŞTİ

Söz konusu karar, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği'nin önünde 'Kur'an-ı Kerim yakma' eyleminin ardından geldi. Aşırı sağcı lider Rasmus Paludan'ın çirkin eylemi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada eyleme göz yuman İsveç'e NATO'nun kapılarını kapatmıştı. Dün ise her iki ülkeyle yürütülen müzakereler süresiz şekilde iptal edilmişti.

'TÜRKİYE BİZE TARİH VERMEDİ'

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, NATO üyeliği konusunda Macaristan'ın onayını şubat sonu itibarıyla beklediklerini, öte yandan İsveç'te yaşananlar nedeniyle Türkiye'den kendilerine onay için tarih verilmediğini söyledi.

Haavisto, "Türkiye'den Stockholm'de yaşanan olay nedeniyle herhangi bir gün bildirilmedi. Stockholm'deki son gösteriler, durumu yalnızca uzattı ve şiddetlendirdi" diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet25 Ocak 2023 18:27

Kaldırmasan ne olur ihtiyacımız yok sana finlandıa

Sonraki Haber Yükleniyor...