Finlandiya'nın NATO başvurusuna Çin de sessiz kalmadı: Yeni sorunlar doğurur
Finlandiya'nın NATO hamlesinin yankıları tüm dünyada sürerken Çin'den de konuya ilişkin açıklama geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Finlandiya ile Çin'in dost olduğunu belirterek NATO'ya katılım durumunda ikili ilişkilere yeni faktörlerin ekleneceğini belirtti.
Rusya'nın tehditlerine rağmen Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya başvuru yapacaklarını duyurmalarının ardından Türkiye ve Rusya'dan tepkiler geldi. Çin de iki ülkenin NATO adımının ardından sessizliğini bozdu ve kararın yeni sorunlar doğurabileceğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien açıklamasında Finlandiya'nın başvurusuna ilişkin soruya verdiği cevapta, Çin'in, Avrupa ülkelerinin "güvenliğin bölünmezliği" ilkesini gözeterek dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir bölgesel güvenlik mimarisini, diyalog ve müzakere yoluyla, karşılıklı meşru güvenlik kaygılarına saygı temelinde kurması gerektiğini vurguladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, "NATO'ya katılma başvurusu doğal olarak ikili ilişkilere yeni faktörler ekleyecek." ifadesini kullandı. Cao, Avrupa'da kalıcı barış ve gerçek güvenliğin sağlanmasının ancak ortak, kapsamlı ve iş birliğine dayalı, sürdürülebilir bir güvenlik vizyonuna bağlı olduğunu sözlerine ekledi.
''GÜVENLİĞİN BÖLÜNMEZLİĞİ'' İLKESİ
Çin sözcüleri, daha önce Rusya- Ukrayna Savaşı'na dair yaptıkları değerlendirmelerde, NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin Rusya üzerinde oluşturduğu tehdidin Ukrayna krizinin en önemli sebebi olduğunu savunarak, "güvenliğin bölünmezliği" ilkesinin önemini vurgulamıştı.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından, geleneksel tarafsızlık politikası izleyen İskandinav ülkelerinden Finlandiya'da hükümet NATO'ya katılma başvurusu yapmış, İsveç hükümeti ise örgüte katılma kararı almıştı.
Komünist Parti'nin yayın organı, milliyetçi çizgideki Global Times gazetesinde yayımlanan imzasız görüş yazısında, Finlandiya ile İsveç'in ittifaka olası katılımına ilişkin, "NATO'nun kuzeye genişlemesi Avrupa'yı yeni bir barut fıçısına dönüştürme riski taşıyor." değerlendirmesine yer verilmişti.