'Fransa Hristiyan milisleri silahlandırıyor' iddiası
Orta Afrika Cumhuriyeti' Bakanı Adam, 'Fransa'nın Müslümanlara karşı mezalim uygulamakla suçlanan Hristiyan milisleri silahlandırdığını' ileri sürdü.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman ve Hristiyan gruplar arasındaki çatışmalar sürerken, güvenlikten sorumlu Bakan Mahamat Nouradine Adam, "Fransa'nın Müslüman toplumuna karşı mezalim uygulamakla suçlanan Hristiyan milisleri silahlandırdığını" ileri sürdü. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Adam, Fransa'nın "Anti-balaka" diye bilinen Hristiyan milislerin "tarafını tuttuğunu" belirterek, "Fransa'nın milislere silah, yiyecek, ilaç ve üniforma sağladığını, artık milislerin yeni silahları olduğunu" söyledi.
"Fransızlar ülkeye birliklerini getirmeden önce, nispeten istikrarımız vardı" diyen Adam, "Her şey yoluna girecekti, ama müdahale ettiler" ifadesini kullandı. Tarafsız bir barış koruma gücü olması gereken Fransızların şu anda tek taraflı hareket ettiğini belirten Adam, başta Fransa'nınki olmak üzere Batı medyasına da yüklendi. "Cuma günü bir kilisede silahlar bulduk. Anti-balaka, silahları kilisede saklıyormuş" diyen Adam, Batı medyasının bu tür haberleri görmezden geldiğini vurgulayarak, silahları buldukları sırada yanlarında Afrikalı barış koruma askerleri bulunduğunu ifade etti. Bakan, tüm bunların Müslümanlara yönelik saldırı planlarına ilişkin bazı toplantıların da kilisede yapıldığını gösterdiğini belirtti. AA muhabirin sorularını yanıtlayan Bangui Başpiskoposu Dieudonne Nzapalainga ise kilisede silah bulunduğu iddiasını kabul etmedi. Nzapalainga, silahların kilise yakınlarında milislerin saklandığı yerde bulunduğunu söyledi.
Devlet Bakanı Adam, Fransız basınında cuma günü, "eski Seleka isyancılarının Bangui'de Müslümanların çoğunlukta olduğu 5 Kilometre mahallesinde Anti-balaka milisleriyle çatıştığına" ilişkin haberlerin çıktığını belirterek, "Gerçek şudur ki Anti-balaka bölgedeki savunmasız Müslümanlara saldırmıştır. Gazeteciler doğruları söylemeli ve grupların tarafını tutmamalı" diye konuştu. Dağıtılan Seleka koalisyonunun liderleri arasında yer alan Adam, sokaklarda şu an Seleka isyancısı bulunmadığını ileri sürerek, "Biz Seleka'yı eylül ayında lağvettik. Ulusal orduya katılanların tümü şu an kışlalarda" dedi.
Eski Seleka isyancılarının kışladan çıkmasına ailelerini görmeleri için dahi izin verilmediğini bildiren Adam, "Eski Seleka isyancısı adı altında her kim suç işliyorsa bizim askerlerimizden değildir" ifadesini kullandı.
Eski rejime karşı mücadele verme nedenlerini, "kendi toplumlarının baskı altında kalması ve marjinalize edilmesi" olarak açıklayan Adam, "Rakiplerimiz, bize ülkeyi nasıl etkin yöneteceğimizi gösterme şansı vermediler" dedi ve şöyle devam etti:
"Orta Afrika Cumhuriyeti'nde pek çok darbe oldu. Bizim darbemize karşı çıkma nedenleri devlet başkanı ile bazılarımızın Müslüman olması. Hükümetimize karşı çıkanlar, seçimler 18 ay içinde düzenlenene dek sabırlı olmalılar. Ama şu anda görevde olan biziz." İnsan Hakları İzleme Örgütü, perşembe günü yayımladığı raporunda, Hristiyan milisleri "Yüzlercesini öldürerek, evlerini ve camilerini ateşe vererek, Müslümanlara mezalim uygulamakla" itham etmişti. Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki kaos, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının, dönemin Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi mart ayında devirmesiyle başlamıştı. Seleka koalisyonu, Bozize'nin yerine Michel Djotodia'yı getirmişti.
BM, Hristiyan ve Müslüman gruplar arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Fransa ve Afrika Birliği'nin, ülkedeki sivillerin korunması ve güvenliğin sağlanması için ortak önlemler almasını kabul etmişti. Kararın ardından Fransa ülkeye asker göndermiş, ABD de askeri yardım sözü vermişti. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde halihazırda Fransa'nın 1600, Afrika Birliği'ne bağlı ortak barış gücününse yaklaşık 3500 askeri bulunuyor.