Tgrt Haber

Fransa karşıtı Nijerli politikacı TGRT Haber'e konuştu: Fransa'ya öfke Türkiye'ye sevgi var

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
17 Ağustos 2023 09:14 - Güncelleme : 17 Ağustos 2023 09:40

Gözler, 26 Temmuz’da meydana gelen askeri darbenin ardından, eski Fransız sömürgesi olan Nijer’de yaşananlar da… Ülkede Fransız sömürüsüne karşıtı politikacı Abara Kane Abdurahman, ülkedeki son durumu TGRT’ Haber'e anlattı. Abdurahman, "Sivil halk Fransa’ya karşı örgütlendi ve Nijerlililer ülkede Fransa’ya ait hiçbir şey görmek istemiyor” dedi. Türkiye’yle ilgili ise, "Bize ağabeylik yaptı" diyerek Türkiye’ye kritik çağrıda bulundu. 

Batı Afrika’nın en fakir ülkesi Nijer’de Abdurrahim Tchiani liderliğinde Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı tarafından 26 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe gündemdeki sıcaklığını hâlen koruyor. Nijer’de Fransa’ya yönelik öfke ise her geçen gün büyüyor. Ülkenin etkili siyasi partilerinden Ligue Panafricaine Umoja Partisi Eş Başkanı Abara Kane Abdourahamane Nijer’de son yaşananları TGRT Haber'den Dış Haber Editörü Emre Diner’e anlattı. Nijerli politikacı, ülkesine savaş ilan eden Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’na karşı sivil direnişin arttığını ve hızlı bir şekilde örgütlendiklerini ifade etti.

FRANSA’YA KARŞI ÖFKE VAR 

Ecowas​ bize savaş ilan ettiğinden beri Nijer​'de tetikteyiz” diyen Abdourahamane, şunları söyledi: “Niamey'de kurulan Fransız askeri üssü etrafında nöbet tutan tugaylar var. Sıkı şekilde örgütlendik. Gün boyunca, Nijer'de kurulu Fransız askeri üslerinin derhal terk edilmesini talep eden askeri otoriteye destek gösterileri düzenleniyor. Fransa’ya hiç olmadığı kadar öfke var.  Fransız politikası tüm cephede, özellikle güvenlik cephesinde başarısız oldu. Bu Fransız askeri üslerinin kurulmasından bu yana sürekli saldırılara ve ağır kayıplara maruz kalıyoruz. 50.000'den fazla sivil yerinden edildi, fakirleştik. Nijerliler Fransa​'ya ait hiçbir şey görmek istemiyor.”

Halk Fransa'ya karşı tepkili

TÜRKİYE BİZE AĞABEYLİK YAPTI 

Nijerli politikacı Türkiye’nin Nijer’e yönelik Politikalarını samimi bulduğunu söyledi. Nijer politikacı, “Türkiye bize ağabeylik yaptı. Her zaman bize dostça yaklaştı. Fransa gibi menfaat ilişkisi kurmadı” diyerek “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan Nijer’deki Müslümanların tek gururu” ifadesini kullandı. 

Abdurahman, Nijer’in güvenliği için Türkiye’nin ülkede olması gerektiğini söyledi. Nijeryalı politikacı Türkiye’ye çağrıda bulunarak "Türkiye’yi askerimize eğitim vermeye davet ediyoruz. Türkiye'den gelecek her türlü askeri yardım faydalıdır. Türkiye'yi askerlerimizin eğitimine davet ediyoruz, Türkiye'den özellikle ordumuzun askeri teçhizatının güçlendirilmesine destek vermesini istiyoruz” diye konuştu.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...