Tgrt Haber

Mezarda emeklilik isyanı! Fransa’da milyonlar sokağa döküldü

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
20 Ocak 2023 07:32 - Güncelleme : 20 Ocak 2023 07:42

Fransa’da hükümetin emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarma önerisi ülkede büyük bir infiale yol açtı. İşçi sendikaları grev aldı ve sokağa indi. 1 milyondan fazla kişinin katıldığı eylemlerde ülkenin cumhurbaşkanı Macron’a öfke vardı.

Fransaemeklilik​ yaşının yükseltilmesi önerisi sonrası ayağa kaltı. Fransız hükümeti tarafından hazırlanan reforma karşı ülke genelinde birçok sektör greve gitti ve farklı bölgelerde eylem düzenlendi. 200’den fazla noktada yapılan gösteriye 1 milyondan fazla kişinin katıldığı öğrenildi. Zaman zaman protestocular ile polisler arasında arbede yaşandı. Polis biber gazı ve cop kullanırken göstericiler ise polise cisimler fırlattı.

HALK, REFORMA KARŞI

Göstericiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un istifasını talep eden ve faşizm karşıtı sloganlar attı. Anketlere göre, emeklilik reformuna toplumun yüzde 68'i karşı. "Hükümete yakın" olmakla eleştirilenler dahil tüm sendikalar, yasa tasarısına itiraz ediyor. Fransız basınının resmi kaynaklara dayandırdığı verilere göre ise protestolarda 80 bini Paris’te olmak üzere ülke genelinde 1,12 milyon gösterici vardı ve Paris’te 38 kişi gözaltına alındı. Ülkenin en önemli 8 sendikası Fransızları 31 Ocak’ta tekrar sokağa inmeye çağırdı.

HÜKÜMET DESTEK ARIYOR

Ülkedeki enflasyon ve enerji krizi, Macron​'a yönelik muhalefetin temel gündemlerinden. 2018 yılı sonlarında ortaya çıkan Sarı Yelekliler hareketi hala hafızalarda. Hükümet ise mevcut emeklilik sisteminin "felakete sürüklendiğini" söyleyerek reform​ planına destek arıyor. Bunun nedeni, çalışan nüfusun emeklilere oranının sürekli düşmesi. Neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde resmi emeklilik yaşı zaman içerisinde yükseltildi. İtalya ve Almanya'da Emeklilik yaşı 67, İspanya'da 65, İngiltere'de ise 66.

Mezarda emeklilik isyanı! Fransa’da milyonlar sokağa döküldü

Mezarda emeklilik isyanı! Fransa’da milyonlar sokağa döküldü

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...