Tgrt Haber

Fransa'da Esad için tutuklama kararı çıktı: Kardeşi ve 2 generali de yaktı

16 Kasım 2023 09:46 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 09:55
Fransa'da Esad için tutuklama kararı çıktı: Kardeşi ve 2 generali de yaktı

Fransa'da Beşar Esad için tutuklama emri çıkarıldı. Kararın gerekçesi, Suriye Devlet Başkanı Esad için insanlığa karşı suça ve savaş suçuna ortaklık ettiği iddiası. Esad, 2013'te Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde yapılan ve bin 400 sivilin ölümüyle sonuçlanan kimyasal saldırıyla ilgili olarak Fransa'da suçlu bulundu.

Fransa'da, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad​ için insanlığa karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle tutuklama emri çıkarıldı. Karar 2013'te Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah​ kullanılarak bin 400 sivilin öldürülmesi nedeniyle alındı.

KARDEŞİ VE İKİ GENERAL İÇİN DE AYNI KARAR

Mahkeme Esad'in yanı sıra Suriye ordusu Dördüncü Tümen Komutanı olan kardeşi Mahir Esad ve iki general için de aynı kararı verdi. Paris'teki mahkeme, 2013 kimyasal saldırılarına ilişkin soruşturmayı 2021'de açmıştı.

21 Ağustos 2013'te, Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinde yaşayan bin 400'den fazla sivil, kimyasal silahla öldürülmüştü. Çoğu kadın ve çocuk binlerce sivil de zehirli gazlardan etkilenmişti.

 Esed rejimi güçlerinin İdlib ilinin kuzeydoğusundaki Teftenez beldesine saldırdı. Saldırıda 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

Öte yandan Suriye'deki Beşşar Esed rejimi güçlerinin İdlib ilinin kuzeydoğusundaki Teftenez beldesine düzenlediği saldırıda 1 sivil yaşamını yitirdi, 5 sivil yaralandı. Saldırı sonucu, bölgeden dumanlar yükseldi.

12 YIL GERİDE KALDI

Suriye'de 12. yılını geride bırakan iç savaş sürecinde yüz binlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarcası göçmen konumuna düştü. Yıllar içinde harabeye dönen ülkede, savaşın en büyük mağduru çocuklar oldu.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...