Fransa'da istihbarat tasarısı kabul edildi
Fransa'da terörle mücadele kapsamında, iletişimin izlenmesi ile ilgili teknik imkanların Fransız istihbaratınca kullanılabilmesinin önünü açan yasa tasarısı Senato'da onaylandı.
Fransa'da yeni istihbarat yasa tasarısı Senato'da onaylandı. Geçtiğimiz aylarda Ulusal Meclis'te oylanan ve kabul edilen istihbarat yasa tasarısı Senato'dan da 68 "hayır" oyuna karşı 251 "evet" oyuyla geçti. Fransa Ulusal Meclisi, terörle mücadele kapsamında istihbarat tedbirlerinin arttırılmasını öngören yeni istihbarat yasa tasarısını 5 Mayıs'ta genel kurulda yapılan oylamayla 86'ya karşı 438 oyla kabul etmişti. Yasa tasarısı görüşülmek üzere Senato'ya gönderilmişti.
İnsan hakları ihlallerine zemin hazırlayacağı yönündeki eleştirilere maruz kalan istihbarat yasa tasarısı, iletişimin izlenmesi ile ilgili pek çok teknik imkanın Fransız istihbarat servisi tarafından kullanılabilmesinin önünü açıyor.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Nils Muiznieks, Fransa Senatosu'na yaptığı çağrıda,istihbarat yasa tasarısında "hukuk devleti ve temel hakları koruma adına" gerekli değişikliklerin yapılmasını istemişti.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın da basın özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle karşı olduğu tasarıyla ilgili Fransız senatörlere bir mektup gönderen Muiznieks, terörle mücadele ederken temel insan haklarının ihlal edilmemesi ve hukuk devleti ilkesinin garanti altına alınması çağrısında bulunmuştu.
Tasarı, 15 gün içinde Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından onaylanmasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Paris'te 7 Ocak'ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve devamındaki üç gün içinde düzenlenen üç ayrı terör saldırısında 17 kişi hayatını kaybetmiş, polisin operasyonlarında saldırıları düzenleyenler ölü ele geçirilmişti. Saldırıların ardından ülkedeki güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılmış ve ek yasal değişiklikler gündeme gelmişti.