Fransa'dan skandal karara onay
Fransa Senatosu, 'Eşitlik ve Vatandaşlık' torba kanunu çerçevesinde 'savaş, soykırım ve insanlık suçlarının inkarının ve sıradanlaştırılması' konusundaki cezalandırmanın kapsamının genişletilmesine karar verdi.
Yeni yasa Fransız mahkemeleri ve uluslararası mahkemelerin resmen tanıdığı insanlık suçları dışında, "failleri tarafından tanınmayan" suçların da inkarının cezalandırılmasını öngörüyor. Yeni yasada 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına yönelik herhangi bir ifade olmamasına karşın, yasanın, bu olayları "soykırım" olarak tanımamayı "nefret suçu" kapsamına sokarak, bu konuyla ilgili cezalandırmanın önünü açacağı iddia edildi.
Fransa Senatosu, "Eşitlik ve Vatandaşlık" torba kanunu içerisinde yer alan Basın Özgürlüğü Kanunu'ndaki değişiklikle "savaş, soykırım ve insanlık suçlarının inkarının ve sıradanlaştırılması" konusundaki cezalandırılmanın kapsamının genişletilmesine karar verdi.Daha önce Fransa Ulusal Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen fakat sonrasında Meclis Özel Komisyonu tarafından çıkarılan Basın Özgürlüğü Kanunu'ndaki değişiklik önerisi, Senato'da 156'ya karşı 146 oyla kabul edilerek tekrar "Eşitlik ve Vatandaşlık" torba kanunu kapsamına alındı.
CUMHURİYETÇİLER HAYIR OYU KULLANDI
Öneriye, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) büyük ölçüde destek verirken muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi'nin oylamada hazır bulunan senatörlerinin tamamına yakını "hayır" oyu kullandı. Kabul edilen değişiklik önerisi, Fransa mahkemeleri ve uluslarası mahkemelerin resmen tanıdığı insanlık suçları dışında "failleri tarafından tanınmayan" suçları inkar eden, küçük gören ve sıradanlaştıranların bir yıla kadar hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası talebiyle yargılanmalarını öngörüyor.
ŞEHİRCİLİK VE SPOR BAKANI PATRİCK KANNER: BU TARİHÇİLERİN İŞİDİR
Değişiklikte 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına yönelik herhangi bir ifade olmamasına karşın, Senato'da yapılan oylama öncesi, yasanın, bu olayları "soykırım" olarak tanımamayı "nefret suçu" kapsamına sokarak, bu konuyla ilgili cezalandırmanın önünü açacağı iddia edildi. Yasaya karşı çıkan Ille-et-Vilaine Senatörü Françoise Gatel, yasama ve yargının "tarihi meselelerde hükümde bulunma hakkı olmadığının" altını çizerek, önerinin anayasaya aykırı biçimde yeni bir suç türü ortaya attığı yorumunda bulundu.Oylamaya katılan Fransa Şehircilik ve Spor Bakanı Patrick Kanner ise "Yasama organı tarihi meseleler hakkında değerlendirmede bulunamaz, bu tarihçilerin işidir." şeklinde konuştu. "Eşitlik ve Vatandaşlık" torba yasa tasarısının bütününün 18 Ekim'de Senato'da düzenlenecek oylama sonrası resmen kabul edilmesi bekleniyor.
Fransa'da Anayasa Mahkemesi, 2012 yılında, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının cezalandırılması ile ilgili benzer bir yasayı, "ifade özgürlüğüne aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin temyiz niteliğindeki büyük dairesi de Ermeni iddialarına ilişkin açıklamaları sonrasında İsviçre'de mahkum olan Doğu Perinçek'in yaptığı başvuru ile ilgili olarak İsviçre'nin "insan hakları ihlalinde bulunduğuna" hükmetmişti.