Japonya Hiroşima'da gerçekleşen G7 Liderler Zirvesi bitti. Sonuç bildirgesinde Ukrayna'ya 'tam destek' açıklaması yapılırken Rusya'ya yeni yaptırımlar konusunda anlaşıldı.
Japonya'nin Hirosima kentinde, Japonya, Almanya, Amerika Birlesik Devletleri (ABD), Fransa, Ingiltere, Italya ve Kanada liderlerinin katilimiyla gerçeklesen G7 Liderler Zirvesi sona erdi. Rusya'nin isgali altindaki Ukrayna'nin lideri Volodimir Zelenskiy'nin de davet edildigi zirvenin gündem maddeleri arasinda Moskova'ya yaklasimlar, Çin'in nüfuz iddialarina Bati'nin verecegi tepki ve küresel ekonomik konular ve Ukrayna'nin isgali yer aldi.
G7 Zirvesi'nde liderler, Ukrayna'ya 'gerektigi sürece tam destek' vereceklerini belirttiler. ABD Baskani Joe Biden, Ukrayna'ya ABD yapimi F-16 savas uçagi tedarik etme onayi verdi. G7 liderleriyle görüsen Biden'in, Ukraynali pilotlara yönelik ortak egitim programlarina ABD'nin de destek verdigini söyledigi açiklandi.
G7 liderleri, Rusya'ya yaptirimlar konusunda anlasmaya varirken, eski yaptirimlardaki bosluklarin da kapatilmasina karar verildi. Zirvede, Rusya'yi "savasi destekleyecek teknoloji, endüstriyel ekipman ve hizmetlerden" mahrum birakmak istendigi belirtildi. Rusya'nin milyar dolarlik ham elmasi ticaretine de kisitlamalar getirildi.
Elmas ticareti, elmas üretiminde dünyada ilk sirada bulunan Rusya'nin önemli gelir kaynaklarindan. Devlete ait elmas madenciligi sirketi Alrosa'nin 2021 yilinda elde ettigi gelirin yaklasik 4 milyar euro civarinda oldugu biliniyor.
Zirveyi takip eden uzmanlar, ABD ile Avrupa ülkelerinin küresel ticaretteki farkli çikarlari sebebiyle Çin konusunda ortak bir durus sergilemelerinin zor oldugunu belirtiyor. Liderler, ekonomik bir "ayrisma" olmamasi, ancak tedarik zincirleri çesitlendirilerek dünyanin ikinci büyük ekonomisi olan Çin'e bagimlilik risklerinin azaltilmasi konusunda anlasti. G7 ülkeleri, hizla silahlanan Çin'in Asya-Pasifik bölgesindeki "askerilestirme faaliyetlerine" karsi uyarida bulunurken, Pekin'den de Rusya'ya askerlerini Ukrayna'dan bir an önce çekmesi için baski yapmasini talep etti.
G7, 1945 yilinda ABD'nin atom bombasi saldirisiyla yerle bir olan Hirosima'da ilk kez nükleer silahsizlanmaya iliskin kendi deklarasyonunu yayinladi. Bildiride Çin'in hizla büyüyen nükleer cephaneliginden duyulan endise dile getirildi. Ayrica Moskova'nin Ukrayna savasinda nükleer silah kullanma tehdidini ve Belarus'ta konuslandirilacagi duyurulan nükleer silahlari "tehlikeli ve kabul edilemez" oldugu ifade edildi. DW'nun haberine göre, G7 liderleri Kuzey Kore'ye de nükleer silahlardan tamamen vazgeçmesi çagrisinda bulundu.
G7 ülkeleri, küresel isinmanin 1,5 derece ile sinirlandirilmasi amaciyla, yeni araç kayitlarinda elektrikli araçlarin payinin 2035 yilina kadar yüzde 100'e çikarilmasini hedeflediklerini belirtti. Ayrica gaz sektöründe devlet destekli yatirimlara belirli kosullar altinda ve Rus kaynaklarina bagimliligi sona erdirmek için "geçici bir önlem olarak" izin verilebilecegi belirtildi. Ancak G7'nin iklim politikasindaki genel hedefin "en geç 2050 yilina kadar net sifir sera gazi emisyonuna ulasmak" olarak kaldigi vurgulandi.