Tgrt Haber

Gazze çıkmazı! İsrail 'boşaltın 'dedi ama nereye?

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
10 Ekim 2023 09:39 - Güncelleme : 10 Ekim 2023 09:59
Gazze, İsrail ile deniz arasında sıkışmış durumda.

Gazze’ye kara harekatı yapmayı planlayan İsrail, halka Gazze’yi “boşaltın” uyarısı yaptı. Ancak Gazze’nin bir yanı İsrail bir yani deniz. Mısır’a çıkan tek kapı ise kısıtlı açılıyor. Gazze Şeridi’ndeki 2.3 milyon Filistinli nereye ve nasıl kaçacak? 

Gazze, İsrail ile deniz arasında sıkışmış durumda.

İsrail ordusu, ülke içinde Hamas​ militanlarıyla girdiği ardından dikkatini Gazze’ye çevirdi. Gazze Şeridi’ne hava bombardımanı, Hamas’ın sürpriz saldırıyı gerçekleştirdiği cumartesi gününden bu yana devam ediyor. İsrail ordusunun 800’den fazla noktayı vurduğu bölgede 140’ı çocuk 687 kişinin hayatını kaybetti. 3 bine yakın kişinin yaralandığı açıklandı.

İsrail’in kısa süre içerisinde Gazze Şeridi’ne karadan bir operasyon başlatması bekleniyor. Amerikan basınına konuşan ABD’li yetkililer, kara harekâtının 24 ila 48 saat içinde başlayacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Gazzeliler çıkış yolu arıyor

123 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ! 

Peki yaklaşan operasyonun gölgesinde, bölgeyi terk etmeleri istenen Gazzeliler nereye gidecek? Son olarak İsrail Savunma Bakanı Yoav Golant’ın “tam kuşatma” emri vermesiyle, yaklaşık 2.3 milyon Gazzeli, su, elektrik ve yakıttan mahrum kalan bölgede hava bombardımanlarından kaçmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de bu olayların başlangıcından beri bu yana 123 bin kişinin yerinden olduğunu açıkladı.

Tek kapı Mısır'a çıkan Kahire kapısı

İKİ KURTULUŞ YOLU

Gazze’de 2001’den bu yana işleyen bir havalimanı bulunmuyor, Deniz ablukası sebebiyle Akdeniz kıyısından da terk etmek zor. Bu durumda Filistinlilerin canlarını kurtarmak için iki seçeneği bulunuyor: BM okullarına sığınmak veya komşu ülke Mısır’a geçmek. BM şimdiye dek Gazze Şeridi’ndeki toplam 278 okula, 73 bin kişinin sığındığını açıkladı.

Mısır’a çıkan Refah Sınır Kapısı’nı kullanmanın mümkün olup olmayacağı ise henüz net değil. Buradan ayrılmak isteyen Filistinliler, Mısır hükümetinden “geçiş izni” almak zorunda. İsrail’in kara harekâtı başladığında Kahire’nin 2.3 milyon Gazzeli’yi mülteci olarak kabul edip etmeyeceği belirsiz.

Kaynak: TGRT Haber
300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...