Tgrt Haber

Gazze'de 4 günlük ateşkes başladı! Rehineler teslim edildi

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Anadolu Ajansı
24 Kasım 2023 05:10 - Güncelleme : 25 Kasım 2023 00:18
Gazze'de 4 günlük ateşkes başladı! Rehineler teslim edildi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinin İsrail ordusunun "şiddetli bombardımanına" maruz kaldığını, 200 yaralının ve sağlık personelinin hayatından endişe duyulduğunu bildirdi. Öte yandan Gazze’ye saldırıları geçici olarak durduracak, esir takası ve insani yardıma imkan sağlayacak 4 günlük insani ara başladı. Hamas, 13 İsrailli ve 12 Taylandlıyı serbest bıraktı. İsrail ise 39 Filistinli esiri serbest bıraktı. İşte bölgede yaşanan yeni gelişmeler...

Gazze Şeridi tam 49 gündür İsrail ordusu tarafından bombardımanı altındayken 4 günlük ateşkes bugün itibarıyla başladı. Hamas ve İsrail arasındaki mutabakatla Gazze'ye saldırıları geçici olarak durdurdu, esir takası ve insani yardıma imkan sağlayacak 4 günlük insani ara başladı. 

İsrail ile Hamas, esir takası konusunda anlaştı. Katar Dışişleri Bakanlığı ateşkesin bu sabah 08.00'de başlayacağını duyurdu. Anlaşmaya göre,13 kişilik ilk esir grubu serbest bırakıldı.

REHİNE TAKASI BAŞLADI

Hamas, ilk olarak 12 Taylandlı işçiyi serbest bıraktı. Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, 12 Taylandlı işçinin serbest bırakıldığını doğruladı.

Gazze Şeridi'ndeki 13 İsrailli esirin İsrailli esirin İsrail'e getirilmek üzere Kızılhaç görevlerine teslim edildiği bildirildi.

İşte bölgede yaşanan yeni gelişmeler:

CEZAEVİ ÖNÜNDE BEKLEYEN FİLİSTİNLİLERE GAZ BOMBALI SALDIRI

22.55: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrailli rehinelerin bırakıldığı anların görüntülerini servis etti.

22.05: Batı Şeria'daki Ofer Hapishanesi'nden serbest bırakılan Filistinli mahkumlar, Ramallah'ın batısındaki Beitunia kasabasında coşkuyla karşılandı.

21.10: İsrail'in bıraktığı Filistinli rehineler arasında 2015’te 15 yaşındayken tutuklanan ve tecritte olan Filistinli Marah Bakir'in de olduğu öğrenildi.

20.21: Gazze Şeridi’nde Hamas’ın serbest bıraktığı 13 İsrailli esir İsrail’e getirildi.

19.20: İsrail, cezaevinde bulunan 39 Filistinli mahkûmu serbest bıraktı

17.25: İsrail ordusu, Ofer Cezaevi önünde, Hamas ile İsrail'in uzlaştığı "çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı" kapsamında bugün serbest bırakılmaları planlanan esirleri bekleyen Filistinlileri göz yaşartıcı gaz bombalarıyla dağıttı.

17.15: Hamas 12 Taylandlı işçiyi serbest bıraktı.

16.48: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Hamas ile İsrail arasında varılan mutabakat sonucu Gazze'de çatışmalara insani ara verilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ancak sivillerin daha fazla acı çekmemesi için kalıcı ateşkese ihtiyaç olduğunu bildirdi.

ŞİFA HASTANESİ'Nİ YAKIP YIKTILAR, ÇEKİLDİLER

16.30: İsrail güçleri Gazze Şeridi'nin en büyük sağlık kompleksi Şifa Hastanesi'ni işgal ettikten 10 gün sonra hastanenin bazı bölümlerini yıkarak çekildi.

Gazze'de 4 günlük ateşkes başladı! Rehineler teslim edildi

16.14: Hamas ile İsrail'in uzlaştığı "çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı" kapsamında İsrail hapishanelerinden bugün serbest bırakılmaları planlanan 39 Filistinli esirin isimleri yayımlandı.

15.07: Birleşmiş Milletler (BM), Hamas ile İsrail arasındaki çatışmalara verilen insani ara kapsamında, insani yardım taşıyan tırların Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giriş yapmaya devam ettiğini doğruladığını bildirdi.

14.30: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas ve İsrail arasında varılan mutabakat çerçevesinde bugün serbest bırakılmaları planlanan 13 İsrailli esiri karşılamak için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.

14.16: Hamas ile İsrail'in vardığı "çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı"nın ardından Filistin Kızılayına ait ambulansların, Birleşmiş Milletlerin (BM) koordinasyonu ile hasta ve yaralıların tahliyesi için Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinden kuzeyindeki Gazze kentine doğru yola çıktığı belirtildi.

14.00: İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmak isteyenFilistinli gençlere yönelik kısıtlamaları bu hafta da devam etti. Aksa'ya alınmayan Filistinli gençlerin bir çoğu, Mescid-i Aksa'yı karşıdan gören Ra's el-Amud Mahallesi'nde namazlarını kıldı. İsrail polisi bölgede yoğun güvenlik önlemleri aldı.

12.36: İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da açtığı ateş sonucu Filistinli bir gencin hayatını kaybettiği bildirildi.

İSRAİL ATEŞKESE RAĞMEN VURDU!

11.56: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeyine dönmeye çalışan Filistinlileri hedef aldı. Açılan ateş sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

10.52: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı 14 bin 854'e yükseldi.

Gazze'de 4 günlük ateşkes başladı! Rehineler teslim edildi

10.43: İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde bombardımandan kaçmak zorunda kalan yüz binlerce Filistinli, çatışmalara 4 günlük insani aranın başlamasıyla bölgenin güney ve orta kesiminde yer alan evlerini görmek için yola çıktı.

10.19: İsrail ordusu, ablukayı sıkılaştırdığı ve 7 Ekim'den bugüne aralıksız saldırdığı Gazze Şeridi'nde sabah başlayan çatışmalara insani ara verilmesiyle ilgili operasyonel hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.

İSRAİL'DEN TEHDİT BİLDİRİSİ

10.00: İsrail ateşkesin başlamasından sonra Gazze'ye attığı tehdit bildirilerinde ''Savaş henüz bitmedi. Güneyden Kuzey'e gitmeyi düşünmeyin'' uyarısında bulundu.

09.15: Aljazeera 3 yardım TIR'ının Refah sınır kapısından içeri girdiğini bunlardan ikisinin yakıt, birinin ise gaz taşıdığını bildirdi.

09.00: İsrail Ordusu, ateşkesin başlamasından birkaç dakika önce sosyal medyada paylaştığı videoda "savaş daha sona ermedi" uyarısında bulundu.

Arapça konuşan İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee videoda insani aranın "geçici" olduğunu vurguladı ve Gazzelilere "Gazze Şeridi'nin kuzeyi tehlikeli bir savaş bölgesi ve kuzeye geçiş yasak. Güvenliğiniz için güneydeki insani bölgede kalmalısınız" uyarısında bulundu.

Gazze'de 4 günlük ateşkes başladı! Rehineler teslim edildi

08.15: Hamas ve İsrail arasındaki mutabakatla Gazze’ye saldırıları geçici olarak durduracak, esir takası ve insani yardıma imkan sağlayacak 4 günlük insani ara başladı.

07.34: Filistin resmi haber ajansı: Gazze'deki Endonezya Hastanesine baskın düzenleyen İsrail askerleri yaralı bir kadını öldürdü.

06.36: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile İslami Cihad Hareketinin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde İsrail askeri araçlarını ve askerlerini hedef aldıklarını açıkladı.

Gazze'de 4 günlük ateşkes başladı! Rehineler teslim edildi

02.31:  İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin muhabirleri, kurumlarını, İsrail-Filistin meselesinde "İsrail yanlısı tutum sergilemek ve yayınlarında İsraillilere kıyasla Filistinli sivillere yeterince yer vermemekle" eleştirdi.

01.56: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail-Filistin çatışması ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın, Batı ve Orta Afrika'da acil halk sağlığı ve çocuk sağlığına yönelik müdahalelerin finansmanını etkilediğini belirtti.

00.15: Gazze'den Mısır'a geçtiği belirtilen 100 Türk vatandaşı ve aile yakınının bugün İstanbul'a ulaşması planlanıyor.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...