Tgrt Haber

Gazze'de ateşkes için son şans! Müzakere İsrail'e kalkan olabilir

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
15 Ağustos 2024 09:11 - Güncelleme : 15 Ağustos 2024 16:58
Gazze'de ateşkes için son şans! Müzakere İsrail'e kalkan olabilir

ABD, Katar ve Mısır'ın çağrısıyla Doha'da bir kez daha Gazze için ateşkes görüşmeleri başladı. Hamas, müzakerelere katılmadı. İsrail medyasına göre ise bu görüşmeler, ateşkes için son şans. 

Katar'ın başkenti Doha'da bugün Gazze​ için ateşkes​ görüşmeleri başladı. ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuk rolü üstlendiği görüşmelere Hamas​ katılmadı. Hamas, müzakerelere ABD Başkanı Joe Biden​'ın sunduğu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından da onaylanan ateşkes anlaşması üzerinden görüşmelerinden devam etmesinden yana. Hamas'ın masaya oturma şartı ortadan kalkınca görüşmelere katılmama kararı aldı. 

ATEŞKESTE DEĞİŞİKLİK SUÇLAMASI

Hamas, İsrail'i ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu ve üzerinde anlaşılan ateşkes metnine yeni eklemeler yapmakla suçluyor. Başbakan Binyamin Netanyahu ise durumun tam tersi olduğunu iddia ediyor. Netanyahu, Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinwar'ı da ateşkes engeli olarak görüyor.

Gazze'de ateşkes için son şans! Müzakere İsrail'e kalkan olabilir - 1. Resim

The New York Times gazetesi İsrail'in 27 Temmuz'da beş yeni koşul içeren bir mektup ilettiğini yazdı. Tel Aviv ise bunu yalanladı ve "Anlaşma maddelerine açıklık getirildi" denildi.

Ayrıca Hamas'ın mayıs ayında ateşkes metninde 29 değişiklik istediği, bu maddelerin Netanyahu tarafından reddedildiği belirtildi.

ATEŞKES, İRAN SALDIRISINI ENGELLEYEBİLİR

Doha'daki görüşmelerde ABD'yi İstihbarat Servisi CIA Direktörü William Burns ve Orta Doğu Temsilcisi Brett McGurk temsil ediyor. Washington'ın beklentisi, Gazze için ateşkes kararının İran'ın, İsrail'e karşı yapacağı misilleme saldırısını engellemesi.

Gazze'de ateşkes için son şans! Müzakere İsrail'e kalkan olabilir - 2. Resim

İsrail heyetinde ise İsrail İstihbaratının başındaki isim David Barnea, İç Güvenlik Servisi Başkanı Ronen Bar var. 

TRUMP'TAN NETANYAHU'YA 'ATEŞKES' TELEFONU

ABD merkezli haber sitesi Axios, iki ABD’li kaynağa dayandırdığı haberde Trump ile Netanyahu'nun telefonda ateşkes görüşmelerini ele aldığını bildirdi. Kaynaklardan birinin ifadelerine yer verilen haberde, telefon görüşmesinin amacının Trump’ın Netanyahu’yu Hamas’la anlaşmaya varmaya teşvik etmek olduğu ancak Trump’ın Netanyahu’ya tam olarak ne söylediğinin bilinmediği kaydedildi.

Gazze'de ateşkes için son şans! Müzakere İsrail'e kalkan olabilir - 3. Resim

Fakat İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Netanyahu ile Trump arasında görüşme gerçekleştirildiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Açıklamada, ”Basında çıkan haberlerin aksine Başbakan Binyamin Netanyahu, dün eski Başkan Donald Trump ile konuşmadı.” ifadesine yer verildi.

HAMAS'IN İSTEDİĞİ ATEŞKES METNİ

Biden'ın önerdiği Hamas'ın sıcak baktığı ve BM Güvenlik Konseyi'nin kabul ettiği ateşkes metni ise 3 aşamadan oluşuyordu. İlk aşamada 6 haftalık ateşkes, İsrail askerlerinin yoğun nüfuslu bölgelerden çekilmesi, öncelikle kadın, yaşlı, hasta veya yaralı rehinelere karşılık Filistinli mahkumlarla takas öngörülüyordu.

İkinci aşamada tüm rehinelerin bırakılması ve kalıcı ateşkes; son aşamada Gazze'nin yeniden inşası planlanıyordu. Hamas'ın elinde şu anda 111 rehine olduğu bunların 39'unun hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...