Tgrt Haber

Gazze'de de Ukrayna'da da yaşandı! Dost ateşi orduların en büyük sorunu haline geldi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Independent Arabia, AFP
15 Aralık 2023 09:56 - Güncelleme : 15 Aralık 2023 10:29
Gazze'de de Ukrayna'da da yaşandı! Dost ateşi orduların en büyük sorunu haline geldi

Gazze'ye karşı saldırılarında büyük bir askeri kayba uğrayan İsrail ordusu, öldürülen askerlerin yüzde 10'undan fazlasının dost ateşi sonucu, diğerlerinin ise kazalarda öldüğünü öne sürdü. Ukrayna'da da Gazze'de de yaşanan 'dost ateşi' büyük orduların en büyük sorunu haline geldi. 

İsrail, Gazze​'ye yönelik saldırılarını 70 gündür sürdürürken 'dost ateşiyle' de kayıplar veriyor. Bir askeri sözcü, AFP'ye yaptığı açıklamasında, ''Şu ana kadar kara operasyonlarından bu yana 105 kişi öldü, bunların 20'si kazalardaydı. 13 kişi dost ateşi sonucu öldürülürken, diğerleri silah veya makine kullanımı, ezilme veya tekleme gibi olaylarda öldü.'' dedi.

Bir askerin silah arkadaşlarına ateş açarak ölümlerine ya da yaralanmalarına neden olmasına söylenen dost ateşi Gazze'nin yanı sıra Ukrayna'da da birçok kez yaşandı. Kaos ortamındaki bir geri çekilme sırasında Rus askerleri ağır bir dost ateşi sonucu öldü. Gazze'de ise İsrail askerleri, İsrail ordusu askerlerinin üniformalarına benzer askeri kıyafetler giyen Hamas​ savaşçıları olduklarını düşünerek dos ateşiyle silah arkadaşlarını öldürdü.

Gazze'de de Ukrayna'da da yaşandı! Dost ateşi orduların en büyük sorunu haline geldi

Independent Arabia'nın haberine göre, askeri terminolojide, dost ateşi veya kardeş katliamının, silahlı kuvvetlerin düşman hedeflerine saldırmaya çalışırken dost kuvvetlere saldırması olduğu söylenir. Bu durumlar genellikle hedefin belirlenmesinde ve onun düşman olduğundan emin olunması sırasında yapılan hatalardan veya düşmanla çatışma sırasında karşılıklı ateş açılmasından kaynaklanabilir.

Klasik savaş dönemlerinde 'dost ateşi' nedeniyle nadir ölümler gerçekleşirdi. Fakat askeri silahların gelişmesiyle beraber bu tür olaylarda ölenlerin sayısı arttı. Dost ateşi olayları Birinci ve İkinci Dünya Savalşarı esnasında yaygındı. Çünkü askeri kuvvetler yakın dövüşte savaştı ve hedefleme nispeten belirsizdi.

DOST ATEŞİNİN NEDENLERİ

Zorlu arazi koşulları ve görüş mesafesi, dost ateşi olaylarına neden olabilecek başlıca nedenlerden. Zaman zaman alışılmadık ya da iyi tanımlanmamış arazide savaşan askerler yönünü şaşırabiliyor. Düşman ateşinin hangi yönden geldiğini belirlemek kolay olmayabilir ve olumsuz hava koşulları ve savaş stresi, özellikle karşılıklı ateş ederken kafa karışıklığını artırabilir.

Gazze'de de Ukrayna'da da yaşandı! Dost ateşi orduların en büyük sorunu haline geldi

BAYRAKLARLA BARIŞ İFADESİ

Şu anda Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) orduları mavi bayrağı sembol olarak kullanıyor, daha önce Varşova Paktı orduları ise kırmızı bayrağı kullanıyordu.

Kırmızı devrimi ifade ediyordu, NATO'nun mavi bayrağı ise barışın ifadesi olarak kullanılıyordu.

Birleşmiş Milletler güçleri ise mavi ve beyaz renkleri sembol olarak kullanıyor.

Kaynak: Independent Arabia, AFP

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...