Tgrt Haber

İsrail ölüm yağdırıyor! Gazze'de korkunç bilanço: Öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini aştı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
06 Kasım 2023 17:00 - Güncelleme : 07 Kasım 2023 07:59

Haaretz gazetesi, bir aydır süren ağır bombardımana rağmen Gazze'nin hâlâ Hamas'ın kontrolünde olduğunu yazdı. Yüzlerce Hamas mensubunun öldürüldüğü yönündeki açıklamalara şüpheyle yaklaşan gazete, ABD'nin İsrail şiddetine karşı sabrının tükendiğini belirtti. İsrail uçakları ise Hamas'la savaş bahanesiyle Gazze'deki sivil katliamında dozu artırdı. Ordu sözcüsü Gazze'nin artık ikiye bölündüğünü ve kuşatmanın resmen başladığını duyurdu. Öte yandan İsrail'in saldırıları sonucu öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini aştı. İşte bölgeden son gelişmeler...

İsrail'in Filistin topraklarına yönelik bearbar saldırıları ve sivil katliamı birinci ayını doldururken İsrail'in Haaretz gazetesi, geçen süre zarfında Gazze Şeridi'nde hâlâ Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın hakimiyetinin devam ettiğini yazdı.

"İsrail'in şiddetli saldırılarına rağmen Hamas hala Gazze'de hakim" başlığıyla servis edilen haberde Haaretz'in kıdemli askeri uzmanlarından muhabir Amos Harel'in analizleri yayımlandı.

ORDUNUN HEDEFİ TAMAMEN BELİRSİZ

İsrail'in Gazze kentini fiilen kuşatmasıyla beraber Hamas mensupları ile İsrail ordusu arasında şiddetli çatışmaların devam ettiğine yer verilen analizde, İsrail ordusunun açıklamalarının aksine, "Zayıf yönlerden biri, kara operasyonunda birçok Hamas mensubunun öldürme yeteneğiyle ilgili" denildi.

Analizde, İsrailli üst düzey askerlerin, yüzlerce Hamaslının öldürüldüğüne ilişkin raporların "kesin ve yeterli olmadığı düşüncesi taşıdığına dikkat çekilerek, İsrail ordusunun Gazze'deki hedefinin tamamen belirsiz olduğu belirtildi.  

HAMAS'IN TAKTİKLERİ KORKUTUYOR

Haberde Hamas'ın savaş taktikleri de analiz edilirken kara çatışmalarındaki avantajları vurgulandı. Hamas'ın, savunma tünelleri ağına güvendiği, savaşçılarını anti tank füzeleri fırlatmak için açıklıklardan gönderdiği ve İsrail ordusunun zırhlı araçlarının yakınına patlayıcı cihazlar yerleştirdiği belirtildi. Hamas'ın aynı zamanda saldırılarında insansız hava araçları da kullandığı ifade edildi.

Analizde, "Bu durum birçok soruna yol açabilir. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyine büyük güçler getirdi ve çok sayıda zırhlı aracı ileri sürdü. Bu da yeraltında saklanan gerilla güçlerine karşı savaşta düşmana birçok hedef sağlıyor" denildi.

Mevcut durumda İsrail'in uyguladığı şiddetli baskıya rağmen belirgin bir baskısının olmadığına işaret edilen analizde, Hamas'ın hala aktif bir şekilde hakimiyetini ve faaliyetini sürdürdüğü vurgulandı.

ABD ÇEKİNCESİ ARTIYOR

Analizde, ABD'nin İsrail'in yürüttüğü operasyona ilişkin sabrının tükenmek üzere olduğu uyarısı yapılarak, "Uzun süren çatışmalar göz önüne alındığında Washington'un İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarına karşı sabrının azalmaya başladığı satır aralarında hissediliyor" ifadelerine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail'e Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardımın girişine izin vermesi çağrısı hatırlatılan analizde, Blinken'ın Gazze'de insani bir felaket uyarısı yaptığı, savaşı durdurmanın İsrailli esirlerin serbest bırakma çabalarına yardımcı olacağını belirttiği aktarıldı.

İşte Gazze'den ve bölgeden son gelişmeler...

17.28: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail ordusu, Nasr Çocuk Hastanesi, Rantisi Hastanesi, Ruh Sağlığı Hastanesi ve Göz Hastanesini hedef aldı

17.00 Güney Afrika, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrası Tel Aviv'deki tüm diplomatlarını çekme kararı aldı.

HASTANENİN GÜNEŞ PANELLERİNİ VURDULAR

16.42:  İsrail bölgeye düzenlediği saldırılarda Şifa Hastanesi'nin çatısında bulunan ve hastaneye enerji sağlayan güneş panellerini vurdu.

16.09: Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail ordusu tarafından ülkenin güneyinde sivillerin hedef alınmasını savaş suçu olarak niteledi.

15.55 İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini geçti.

ÜRDÜN: TEHCİRİ SAVAŞ İLANI SAYARIZ

15.29 Ürdün Başbakanı Hasavne: Filistinlileri tehcir etmeye yönelik her türlü girişim veya koşul kırmızı çizgidir. Ürdün bunu bir savaş ilanı olarak değerlendirecektir.

13.43: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile görüştü. Reisi ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Gazze'deki bombardımanın, soykırımın ve çocuk cinayetlerinin bir an önce durdurulması ve ateşkesin sağlanması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

13.31: İsrail, Ürdün'ün abluka altındaki Gazze Şeridi'ne acil tıbbi malzeme ve ilaç yardımlarını hava yoluyla ulaştırmasını kendileriyle koordinasyon sağlayarak gerçekleştirdiğini bildirdi.

İsrail ölüm yağdırıyor! Gazze'de korkunç bilanço: Öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini aştı

İRAN: İSRAİL NÜKLEER SİLAHLARDAN ARINDIRILMALI

13.28: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Gazze'ye nükleer bomba atılmasının olasılıklar arasında olduğunu söyleyen İsrailli Bakan'a tepki göstererek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (UAEA) İsrail'in nükleer silahlardan arındırılması çağrısında bulundu.

13.08: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde 5 İsrail askeri aracını imha ettiklerini duyurdu.

FİLİSTİNLİLİER İÇİN SÜRELİ OLARAK KORİDOR AÇILACAK

12.48: İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistinlilerin güneye geçişi için bugün süreli olarak koridor açılacağını öne sürdü.

12.47: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Gazze'de insani felaketin yaşandığını belirterek, "Uluslararası toplum, böylesi bir trajedinin sürmesine izin vermemeli." dedi.

12.22: ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William J. Burns, siyasiler ve istihbarat yetkilileriyle görüşmek üzere İsrail’i ziyaret etti.

12.09: İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Gazze'de insani krizin yaşanmadığını öne sürdü.

11.44: İsrail ile çatışma halindeki Lübnan Hizbullahı, 1 mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

11.18: İsrail ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde dün akşam kesilen iletişim ve internet erişiminin aşamalı olarak sağlanmaya başlandığı bildirildi.

11.07: İsrail, Gazze'deki Bureyc Mülteci Kampı'nı bombaladı. Olayda en ez 15 kişi hayatını kaybettiği, çok sayıda yaralı var. 

11.00: İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatının başlamasından bu yana 30 askerin hayatını kaybettiği bildirildi. 

SON 24 SAATTE GAZZE'DE 450 YER VURULDU

10.45:  İsrail ordusu son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 450 yeri havadan vurduğunu bildirdi.

10.19: İşgal altındaki Doğu Kudüs’te düzenlenen bıçaklı saldırıda 2 İsrail polisinin yaralandığı, saldırganın öldürüldüğü bildirildi.

İsrail ölüm yağdırıyor! Gazze'de korkunç bilanço: Öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini aştı

09.44: Birleşmiş Milletlerin (BM) başını çektiği ve insani yardım kuruluşlarının yer aldığı Kuruluşlar Arası Daimi Komite (​IASC), İsrail'in yoğun saldırılarına maruz kalan Filistin'de "acil insani ateşkes" çağrısında bulundu.

09.30: ABD Donanması, Ohio sınıfı nükleer denizaltısının Orta Doğu'ya ulaştığını bildirdi.

08.00: İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde, "Filistinli cesur kız" Ahid et-Temimi'yi (23) gözaltına aldı.

07.30:  İsrail ordusuna bağlı savaş uçakları, Gazze Şeridi'ndeki birçok bölgeyi gece boyunca bombalaması sonucu onlarca Filistinli hayatını kaybetti.

07.10: Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Gazze'nin orta kesimlerindeki Zevayde bölgesinde Mişmiş Ailesi'nin evine hava saldırısı düzenleyen İsrail savaş uçakları, 10 kişinin ölümüne çok sayıda vatandaşın yaralanmasına neden oldu.

NÜKLEER TEHDİDE İİT'DEN KINAMA 

07.00: İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrailli aşırı sağcı Miras Bakanı Amihai Eliyahu'nun, "Gazze Şeridi'ne nükleer bomba atılmasının olasılıklardan biri" açıklamasını kınadı.

Resim

"GAZZE'Yİ İKİYE BÖLDÜK"

03.00: Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail'in yoğun bombardımanı nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğü Gazze'de, sahra hastanelerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

02.40: Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi'ndeki Ürdün Sahra Hastanesi'ne acil tıbbi malzeme ve ilaç yardımlarının hava yoluyla ulaştırıldığını açıkladı.

23.45: İsrail, ordu güçlerinin Gazze'yi resmen kuşatmaya başladığını açıkladı.

İLETİŞİM TAMAMEN KESİLDİ

23.00: Filistin Telekomünikasyon (PALTEL) şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’nde İsrail tarafından iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiği duyurularak, “Daha önce yeniden bağlanan ana hatların İsrail tarafından tekrar kesilmesi nedeniyle Gazze Şeridi ile tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurmaktan üzüntü duyuyoruz” denildi.

İsrail ölüm yağdırıyor! Gazze'de korkunç bilanço: Öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini aştı

22.00: İsrail ordu sözcüsünün kuşatmaya ilişkin yaptığı açıklamada, Gazze'ye çok şiddetli saldırdıklarını belirtti ve "Gazze şeridini böldük. Artık kuzeyde bir Gazze, güneyde ise başka bir Gazze var" ifadelerine yer verildi.

20.45: İsrail ordusu, havanın kararmasının ardından Gazze'yi yoğun bir bombardımana tutuyor. Kentte patlamalarla birlikte gece adeta gündüze dönerken yine sivillerin olduğu bölgelerin hedef alındığı bildirildi.

19.49: İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran'da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, bölgedeki gelişmeler ve İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik son saldırılarına dair bilgi alan Hamaney, Gazze halkının İsrail karşısında göstermiş olduğu sabır ve mücadelenin takdire şayan olduğunu belirtti. Hamaney, "Batılı ülkeler ve ABD'nin desteği ile gerçekleşen siyonist İsrail rejiminin soykırımı karşısında İran olarak Filistin direnişinin yanındayız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...