Tgrt Haber

Genel seçim öncesi İsviçre'den yapay zeka kararı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Anadolu Ajansı
26 Eylül 2023 09:21 - Güncelleme : 26 Eylül 2023 09:30
Genel seçim öncesi İsviçre'den yapay zeka kararı

İsviçre'de genel seçimler öncesi partilerin kampanya sürecinde yapay zekanın kullanımına sınırlama getirildi. Karara göre, partiler herhangi bir yapay zeka kullanımının açıkça beyan edilmesi konusunda anlaştı.

İsviçre​, 22 Ekim'de yapılacak genel seçimlere hazırlanıyor. Seçimde yarışacak partilerin de çalışmalarına hız kesmeden devam ettiği ülkede, yeni bir karara imza atıldı. Seçim​ öncesi yürütülen kampanyalarda, partilerin yapay zeka​ kullanımını sınırlayan bir karar alındı.

YAPAY ZEKA İLE ELEŞTİREMEYECEKLER

Partilerin imzaladığı bu karar göre, yürütlen siyasi kampanyalar sırasında herhangi bir yapay zeka kullanımının açıkça beyan edilecek. Ancak partiler, rakiplerini eleştirirken yapay zekanın kullanılmasını yasakladı.

YOL AÇABİLECEĞİ TEHLİKELERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Yapay zekanın yeni iletişim biçimlerini mümkün kılan bir fırsat olduğunu belirten partiler, bunun aynı zamanda, gerçeklerin çarpıtılmasına veya bazı siyasi aktörlere söylenmeyecek sözlerin atfedilmesine yol açabilecek tehlikeler de sunduğu konusunda fikir birliğine vardı.

BAZI PARTİLER KARARI 'SAÇMA' BULDU

Tüzüğü imzalamayan Radikal Liberal Parti ise yapay zeka temelli olan ve sahte videolar üretilmesini sağlayan "deepfake" gibi teknolojiler yoluyla yapay zekanın kötüye kullanımını yasaklamayı taahhüt ettiğini yazılı olarak açıkladı.

Radikal Liberaller, yapay zekanın rakiplere yönelik eleştirel ve olumsuz kampanya​ sırasında yasaklanmasını "saçma" bulduklarını da belirtti.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...