'Göçmenlerin iade masraflarını AB karşılayacak'
Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, düzensiz göçmenlerin Türkiye'ye getirilmelerinden ülkelerine gönderilmelerine kadar tüm süreçte ortaya çıkan masrafların AB fonlarından finanse edileceğini belirtti.
Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Avrupa Birliği ile düzensiz göçle mücadele konusunda anlaşmaya varılması durumunda, düzensiz göçmenlerin geri iade ve yerleştirme sürecinde doğacak tüm masrafların AB fonlarından karşılanacağını söyledi.
Yunan adalarındaki sığınmacıların toplu şekilde Türkiye'ye getirilmesinin hukuka aykırı olacağı iddialarına da cevap veren yetkili, varılacak mutabakatın bütün yasal metinlere uygun olmasını Türkiye için önemli olduğunu, bununla ilgili de insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve uluslararası kuruluşlarla çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi. Yetkili, "Ortada bir metin yok, mutabakat yok. Şimdi bu konuda ülkeleri suçlamanın zemini olduğunu düşünmüyorum. Metin görmeden itiraz etmenin anlamı yok" dedi.
Adalardan gelecek her Suriyeli sığınmacı için Türkiye'de bulunan başka bir sığınmacının AB ülkelerine gönderileceğini hatırlatan yetkili projenin hayata geçirilmesi durumunda, düzensiz göçmenlerin Türkiye'ye getirilmelerinden ülkelerine gönderilmelerine ya da Türkiye'deki kamplara yerleştirilmelerine kadar bütün süreç boyunca ortaya çıkan masrafların AB fonlarından finanse edileceğini vurguladı.
Yetkili, Türkiye'den AB'ye gönderilecek kişilerin belirlenmesiyle ilgili de BMMYK'nın kriterlerinin geçerli olacağını, bunun dışında, mesleğe ya da beceriye göre ayrıca bir seçim işleminin uygulanmayacağının altını çizdi.
Vize muafiyetinde karşılamaktan uzak olduğu kriter sayısının ise 10'dan 3 düştü
AB ile vize muafiyeti anlaşmasının hayata geçmesi durumunda AB'ye gidecek vatandaşların uyum çerçevesinde pasaportlarını yenilemeleri gerekeceğine de dikkat çeken yetkili, ancak diğer ülkelere seyahatlerde mevut pasaportun kullanılmaya devam edileceğini belirtti.
Vize muafiyeti için öne sürülen 72 kriterle ilgili olarak da geçen hafta yayınlanan AB raporunda Türkiye'nin karşıladığı kriter sayısının 13'ten 19'a çıktığını, karşılamaktan uzak olduğu kriter sayısının ise 10'dan 3 düştüğünü belirten yetkili, bu iç kriterin ise kişisel verilerin AB standartlarında korunması, Europol'le operasyonel işbirliği anlaşması ve üye ülkelere ayrımcı olmayan vize politikası uygulanması konuları olduğunu söyledi.