Görmez, 'Rohingya Müslümanları için her türlü gayreti gösteriyoruz'
Görmez, hem Türk milletinin hem de Diyanet İşleri Başkanlığının, Rohingya Müslümanları için her türlü gayreti sarfettiğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Myan müslümanlarca kurulan Arakan Rohıngya Birliği Başkanı Vakar Uddin'i kabul etti. Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığındaki kabulde, Rohıngya müslümanlarına yönelik etnik ve dini temizlik zulmü başladığından beri hem Türk milletinin hem de Diyanet İşleri Başkanlığının, kardeşlerinin bu zor durumdan kurtulması için elinden gelen her türlü gayreti sarfettiğini söyledi. Bölgedeki zulüm sürdükçe Arakan'daki müslümanlara karşı Türk milletinin kalbindeki duyguların da diri kalmaya devam edeceğini belirten Görmez, "Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla Rohıngya'da zor durumda kalan kardeşlerimize yardımcı olmak için pek çok yola başvurduk. Ancak üzülerek belirteyim iç kesimlere, asıl zor durumda olan kardeşlerimize yardım etmekte hep zorluk çektik" dedi.
İnsani yardımların iç kesimlerdeki müslümanlara da ulaştırılması konusunda yetkililerden yardım istediklerini, fakat bugüne kadar müsbet bir yaklaşım görmediklerini belirten Görmez, şöyle dedi: "Bunun yerine biz milletimizin yardımlarını daha çok Bangladeş ve civardaki çadır kentlerde bulunan mülteci kamplarına ulaştırmaya çalıştık. Hayırseverin bağışladığı kurbanları da söz konusu kamplarda kestik. Daha sonra Rohıngya müslümanları için daha önemli olduğuna inandığımız bir eğitim projesi başlattık. Buradaki müslümanlardan civar ülkelerdeki üniversitelerde okuyan öğrencileri bularak onlara burs verme yoluna gittik." Daha önce görüştüğü dini liderlere Rohıngya müslümanlarının bir araya gelip tek çatı altında buluşmasını önerdiklerini ifade eden Mehmet Görmez, bunun gerçekleştiğini görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu bildirdi. Görmez, bu birleşmenin hem İslam'ın ruhuna uygun olduğunu aktardı. Vakar Uddin ise Türkiye'nin yanlarında olmasının kendilerine güven verdiğini söyledi. Arakan müslümanlarının 1960'lardan beri her alanda ihlallerle karşılaştığını belirten Vakar Uddin, "Son yıllarda radikal Budist oluşumların yürüttüğü toplu katliam ve şiddet süreci yaşanıyor. Bu durum Türkiye'nin çabasıyla tüm dünyaya duyuruldu" dedi.
Vakar Uddin, Türkiye'den bölgedeki müslümanlara yönelik şiddetin bitirilmesi ve yardımların kamplardaki insanlara ulaştırılması için uluslararası alanda daha fazla baskı oluşturmasını istediklerini belirtti.