Orta Amerika ülkesi Guatemala'da, iç savaş yaşandığı esnada görev alan emekli askerler, kongre binasını bastı. Hükümetten tazminat talebinde bulunan yüzlerce emekli asker, polisin direnişiyle karşılaşınca yürüyüş çatışmaya döndü.
Orta Amerika ülkesi Guatemala'da, iç savaşta görev almış olan emekli askerler, tazminat taleplerinin karşılanması amacıyla yürüyüş düzenledi. Yüzlerce eski askerin katıldığı gösteri bir süre sonra polisle çatışmaya dönüştü.
Guatemala medyası La Prensa'ya göre, protestolara katılan eski askerlerden bazılarının polise taş atması üzerine güvenlik güçleri, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla karşılık verdi.
Guatemala İç Savaşı, hükûmet ile Kızılderililerden olan yoksul Maya köylüleri tarafından desteklenen solcu isyancı gruplar arasında yaşandı.
Gösteriler devam ederken eylemcilerden bir grup, polisin karşı koymasına rağmen Kongre'nin giriş kapılarını kırarak binaya zorla girdi. Kongre binasını iki saat boyunca işgal eden göstericiler, bazı milletvekillerinin ofislerini ateşe verdi, otopark alanındaki 3 aracı da yaktı.
Guatemala hükûmetinin iç savaş sırasında Maya Kızılderililerine karşı soykırım işlediği iddia edilmektedir.
Ulusal Umut Birimi (UNE) partisi milletvekilli Carlos Barreda, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kongre'de kapana kısılmış meslektaşlarımız var. Güvenlik güçleri, acilen duruma müdahale etmeli." ifadesini kullandı.
Guatemala İç Savaşında soykırımın suçlularından birisi olması dolayısıyla savunma bakanının başkent Guatemala şehrindeki eski evi (Casa Crema) Guatemala Maya Dilleri Akademisi merkez binası olarak seçilmiştir
İçişleri Bakanlığı ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Guatemala Cumhuriyeti Kongresi'nde mahsur kalan personelin tamamının tahliyesinin sağlandığı bildirildi. Protestoculardan bazılarının gözaltına alındığını duyuran bakanlık, eylemcilerden kanunlara saygı duymasını istedi.
1996 yılında Guatemala Hükümeti ile karşı grup arasında barış anlaşması imzalanarak savaş sonlandırıldı.
Guatemala'da 1960-1996 iç savaş yılları sırasında görev yapan emekli askerler, kendileri için maddi tazminat sağlayan yasa tasarısının Kongre'de kabul edilmesini talep ediyor.
Guatemala'da iç savaş mağdurları, dullar ve yetimler için tazminat yasası var, ancak silahlı kuvvetlere mensup kişileri kapsamıyor. Resmi rakamlara göre iç savaş döneminde 300 bin asker görev yaptı.