Tgrt Haber

Guatemala'da kız yurdunda yangın çıktı 22 genç yanarak öldü

09 Mart 2017 09:53
Guatemala'da kız yurdunda yangın çıktı 22 genç yanarak öldü

Tacize uğradıklarını belirterek isyan çıkaran genç kızların ateşe verdiği yataklar yürek yakan bir faciaya yol açtı. Yaşamını yitirenler 14 ila 17 yaşları arasında, yurtta yangın sırasında 800 kişinin olduğu tahmin ediliyor.

Orta Amerika ülkelerinden Guatemala'nın başkenti Guatemala City'ye yakın bir konumda bulunan bir yurtta çıkan yangında, 22 genç kız hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin yaşları 14 ile 17 arasında.

Başkentin 25 kilometre güneydoğusundaki San Jose Pinula'da yer alan Virgen de Asuncion adlı yurtta, 25 kız da yaralandı.

Yangın haberini alan yurttaki gençlerin ve çocukların aileleri ile akrabaları endişeyle yurda akın etti. Acı haberi alan annelerden bazıları kendisini yerlere attı.

Yurtta kalan kızlar, cinsel tacize uğradıklarını belirterek Salı günü isyan başlatmıştı. Yurttaki isyana polis müdahale etmiş, 60'a yakın çocuk ise kaçmıştı.

Polis, ilk belirlemelere göre yangının nedeninin, bir grup gencin yatakları ateşe vermesi olduğunu açıkladı.

Virgen de Asuncion'da daha çok 18 yaşın altındaki taciz kurbanları, evsiz ya da ıslahevlerinde cezasını tamamlamış çocuklar ve gençler kalıyordu. Normalde 600 kişinin kalması için inşa edilen yurtta yangın sırasında 800 kişinin olduğu tahmin ediliyor.

Üç günlük yas

Facianın ardından ülkede üç gün ulusal yas ilan edildi. Guatemala'nın yasama organı olan Cumhuriyet Kongresi ise yangınla ilgili olarak derhal bir soruşturma açılmasını istedi. Bazı hükümet yetkilileri de bir süredir yurttaki koşulları eleştiriyordu.

Yerel medya ise yurdun hakimler tarafından ıslahevi olarak da kullanıldığını öne sürüyor.

102 genç kız taciz yüzünden kaçmıştı

Ülkenin insan hakları savcısı Jorge de Leon ise şimdiye kadar yurttan 102 gencin özellikle yurtta kalan yaşı daha büyük gençler tarafından taciz edildiği için kaçtığını söyledi.

Birleşmiş Milletler'in Guatemala'daki çocuk fonu olayı 'trajedi' olarak nitelendirdi ve bir kınama mesajı yayımladı. Mesajda yurtta kalanların korunmaları gerektiği vurgulandı.

2013 yılında ise 14 yaşındaki bir kız yurtta kalanlar tarafından öldürülmüştü.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...