Tgrt Haber

Güney Amerika'da Esequibo krizi çözülemiyor: Birleşik Krallık bölgeye savaş gemisi gönderiyor

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
24 Aralık 2023 13:55 - Güncelleme : 24 Aralık 2023 14:03
Güney Amerika'da Esequibo krizi çözülemiyor: Birleşik Krallık bölgeye savaş gemisi gönderiyor

Guyana, komşusu Venezuela ile yaşadığı toprak anlaşmazlığı tartışmalarına Birleşik Krallık'ı da dahil ediyor. Birleşik Krallık'ın Venezuela'ya karşı Guyana'ya koşulsuz destek sözü vermesi üzerine bölgeye HMS Trent isimli savaş gemisini gönderme kararı aldı.

Latin Amerika ülkesi Guyana, Venezuela​ ile yaşadığı toprak anlaşmazlığında aradığı desteği Birleşik Krallık​'ta buldu. Birleşik Krallık hükümeti, eski sömürgesine olan diplomatik ve askeri desteğini vurgulamak amacıyla bölgeye savaş gemisi gönderme kararı aldı. Britanya Savunma Bakanlığı, HMS Trent isimli geminin Noel sonrası bölgede gerçekleştirilecek ortak tatbikata katılacağını doğruladı.

Venezuela'nın Esequibo bölgesini ilhak tehditlerinin ardından bölgeye sevk edilen HMS Trent, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için Karayipler'de bulunuyordu. 65 mürettebatlı gemi Merlin helikopterlerini ve insansız hava araçlarını taşıyabiliyor. Guyana, İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olmanın yanı sıra Güney Amerika'da resmi dili İngilizce olan tek ülke.

Geçtiğimiz hafta Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron, Guyana'nın toprak bütünlüğünü korumak için adımlar atacaklarını açıkladı. Venezuela'nın ilhak tehdidinin ardından, 18 Aralık'ta Guyana'nın başkenti Georgetown'ı ziyaret eden ilk Batılı yetkili olan Birleşik Krallık Amerika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Rutley, "Sınır meselesi 120 yıldan uzun süredir çözülmüş durumda. Dünyanın neresinde olursa olsun sınırlara saygı duyulmalı. Birleşik Krallık, Guyana'nın toprak bütünlüğünün korunması için bölgedeki ortakları ve uluslararası kurumlarla birlikte çalışacak." ifadelerini kullandı.

"BRİTANYALI SÖMÜRGECİLER ESEQUİBO'YU VENEZUELA'DAN ÇALDI"

Venezuela yönetimiyse ziyareti eleştirerek, Birleşik Krallık'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını öne sürmüştü. Uzun yıllardır bölge üzerinde hak iddia eden Venezuela yönetimi, geçen ay düzenlediği referandumla halk desteğini arkasına almıştı.

Maduro yönetimi, 19. yüzyılda Britanyalı sömürgeciler tarafından çizilen haritalarla 'Esequibo'nun Venezuela'dan çalındığını' iddia ederek, referandumun ardından bölgeyi kendi toprağı olarak ilan etmişti.

Maduro ayrıca devlet şirketlerine bölgede petrol, gaz ve maden arama çalışmalarına başlanması talimatı vermişti. Gerilimin artmasının ardından Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Guyana lideri İrfan Ali, Karayipler adası St. Vincent'ta bir araya gelmiş, iki lider "askeri güç kullanmamak üzere" anlaşmaya varmıştı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...