Güney Kore'den Kuzey Kore'ye tehdit
Kuzey Kore'nin yarımadada konuşlandırılacak THAAD füzelerine yönelik tehdidinde ileri gitmesi durumunda Güney Kore ordusunun misilleme yapmaya 'hazır' olduğu belirtildi
Güney Kore, yarımadaya en kısa sürede ABD'nin Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) füze sistemlerinin konuşlandırılacağı açıklamasına, Kuzey Kore'nin Güney'i "ateş denizine" çevirme tehdidi savurmasına sert tepki gösterdi.
Yonhap haber ajansına göre, Güney Kore Ulusal Güvenlik Ofisi şefi Kim Kwan-jin, Kuzey'den provokasyon yapılması halinde ülkesinin "buna şiddetle misillemede bulunacağını" belirtti.
Kim, Kuzey Kore'nin yarımadada konuşlandırılacak THAAD füzelerine yönelik tehdidinde ileri gitmesi durumunda Güney Kore ordusunun karşılık vermeye "hazır" olduğunu ifade etti.
Güvenlik şefi, Seul hükümetinin, THAAD füzelerinin Güney Kore'ye yerleştirilmesine karşı çıkan Pekin hükümetine, bu füzelerin ülke savunması için alınan bir önlem olduğunu açıklamaya "çalıştığını" da sözlerine ekledi.
Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarının bölge için büyük bir tehdit olması dolayısıyla THAAD füze sistemlerinin en kısa zamanda yarımadaya konuşlandırılacağını belirtmişti.
Güney Kore'deki ABD Sekizinci Ordusu komutanı General Thomas S. Vandal, Kuzey Kore'nin kitle imha silahlarını sürdürmesinin, müttefiklerinin savunmalarından emin olmalarını gerektirdiğini söylemişti.
Güney Kore ve ABD'nin, THAAD füze sistemlerinin konuşlandırılacağına dair yaptıkları açıklamalar üzerine Kuzey Kore pazartesi günü, "Düşmanlarımızı, Kore Halk Ordusu'nun, Güney Kore'yi alev denizine ve enkaza döndürecek acımasız misilleme saldırıları düzenleyeceği konusunda bir kez daha uyarıyoruz." ifadesinin yer aldığı bir askeri bildiri yayınlamıştı.
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye de Çin ve Rusya yönetimlerine aynı gün gönderdiği mesajında "Kurulacak füze savunma sistemi, Kuzey Kore dışında herhangi bir ülkeyi hedef almayacak, herhangi bir üçüncü ülkenin güvenlik çıkarlarını ihlal etmeyecektir." ifadelerini kullanmıştı.
ABD'nin THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme olasılığına, Kuzey Kore'ye en yakın ülkelerden biri olan Çin uzun süredir karşı çıkıyor. Pekin yönetimi, füze savunma sisteminin bölgedeki güvenlik endişelerini artıracağını ve casusluk faaliyetleri için de kullanılabileceğini savunuyor. Kuzey Kore'nin hafta sonu başarısız balistik füze denemesinde bulunduğu bildirilmişti.