'Güney Yemen devletini kuracağız'
Yemen'in güneyinde ayrılıkçı Hirak Hareketi kurucu liderlerinden el-Amid Ali es-Sadi, 'Bundan sonra Kuzey Yemen'le ancak iki komşu ülke olabiliriz' dedi.
Yemen'in güneyinde bağımsızlık talebiyle mücadele yürüten ayrılıkçı Hirak Hareketi kurucu liderlerinden el-Amid Ali es-Sadi, "Bundan sonra Kuzey Yemen'le ancak iki komşu ülke olabiliriz" dedi.
"Husilerin kazanımı bizim kazanımımız"
Yemen'de Husilerin yönetimi ele geçirmesinden sonra güneydeki hareketliliği AA'ya değerlendiren es-Sadi, "Husilerin kuzeydeki kazanımı bizim de kazanımımız anlamına gelir. Husileri, güneylilerin kanını döken rejimle bir tutamayız. Onlar da bizim gibi Sana zindanlarında kaldılar. Bizim davamızı, kuzey ve güney olarak birlikteliğin artık sona erdiğini anlayacaklarını umuyoruz." diye konuştu.
"Bundan sonra Kuzey Yemen'le ancak sadece iki komşu ülke olabiliriz. Aramızda kardeşçe bir ilişki olabilir. Birlik fiilen zaten mevcut değil." ifadelerini kullanan es-Sadi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Güney Yemen'in kendi tarihi, geçmişi vardır. Asıl ismi de Demokratik Güney Yemen Arap Cumhuriyeti'dir. Artık yeni neslin geleceği için yeniden devletimizi kuracağız. Geçmiş hatalardan fazlaca ders aldık. Aynı hataları tekrarlamayacağız. Bütün siyasi oluşumlara ve fikirlere açığız."
"Güneyde olan şey bir işgaldir"
Şimdiye kadar uluslararası toplumdan kendilerine karşı tavır alan kimsenin olmadığını ileri süren es-Sadi, "Farklı uluslararası gruplarla bir araya geldik. Bizim bağımsızlığımıza ve özgürlüğümüze karşı olan kimse çıkmadı. Devletimizi kurmamız bizim en doğal hakkımızdır. Güneyde olan şey bir işgaldir. İşgalin hiçbir meşru yanı yoktur." dedi.
"Halk Komiteleri sivil halktan oluşuyor"
Hirak Hareketi'nin barışçıl bir hareket olduğunu savunan es-Sadi, "Halk komiteleri sivil halktan oluşuyor. Bu insanlar evlerini, ailelerini korumak için silah taşıyorlar. 2007'de kurulan Hirak Hareketi olarak barışçıl bir fikre sahip olduğumuzu açıklamıştık. Ancak işgal askerleri bütün Güney Yemen'deki barışçıl gösterilerin düzenlendiği meydanlara saldırdı. İnsanları öldürdüler ve de tutukladılar." ifadelerini kullandı.
Yemen'de el-Kaide örgütünün devrik Ali Abdullah Salih yönetimi tarafından büyütüldüğünü iddia eden Sadi, şunları söyledi:
"El Kaide, eski rejim tarafından güneyde siyasi zarf olarak kullanıldı. Terör adı altında insanlar öldürüldü. Rejim yenilince yerini güçlendirmek için bazı unsurları El Kaide adı altında destekledi. Güney halkı yumuşak tabiatlı ve Müslüman bir halktır. El Kaide'nin burada bulunmasını gerektirecek bir durum mevcut değil."
Son olarak dünya ülkelerine seslenen Sadi, "Şimdiye kadar baskının ve zulmün en kötü örneklerini yaşadık. Hakkımız olan devletimizi kurmak, bu işgalden kurtulmak istiyoruz. Bu mesajımızı dünya ülkelerine ve BM'ye iletmek istiyoruz." dedi.
Başkent Sana'dan ayrılarak devlet kurmak isteyen Aden merkezli güney ayrılıkçıları, Husilerin başkenti tamamen kontrol altına almalarının ardından oluşturdukları Halk Komiteleri ile Aden şehir merkezinde büyük oranda kontrolü sağlamış durumda.
Yemen'in kuzeyinde son günlerde daha da artan siyasi ve askeri kriz sonrası güneydeki en önemli liman kentlerinden biri Aden'de ayrılıkçılar polis merkezi, havalimanı gibi önemli noktaları kontrol altına alırken, yollarda asayiş uygulamaları yapıyor.
Ayrıca Halk Komitleri adı altında toplanan silahlı gruplar, pek çok hakim noktalara, eski Güney Yemen'in bayraklarını asmıştı.
Yemen'in kuzeyi Osmanlı Devleti'nden ayrılarak 1 Kasım 1918'de bağımsızlığını kazanmış, güneyi ise 30 Kasım 1967'ye kadar İngiliz sömürgesi olmuştu. 22 Mayıs 1990'da ise (Kuzey) Yemen Arap Cumhuriyeti ve (Güney)Yemen Halk Cumhuriyeti, "Yemen Cumhuriyeti" adı altında birleşme kararı almıştı.