Tgrt Haber

BM Genel Sekreteri Guterres, 'Kritik öneme sahip' dedi ve çağrıda bulundu: Tahıl sevkiyatı uzatılmalı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
08 Mart 2023 18:36 - Güncelleme : 08 Mart 2023 18:52
BM Genel Sekreteri Guterres, 'Kritik öneme sahip' dedi ve çağrıda bulundu: Tahıl sevkiyatı uzatılmalı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmek için Ukrayna'ya giden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, tahıl sevkiyatıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenilenmesinin kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Guterres, anlaşmanın uzatılması çağrısında bulundu.

Türkiye​'nin yürüttüğü diplomasi trafiği ile imzalanan ve dünyayı bir krizin eşiğinden kurtaran tahıl sevikayı anlaşmasının sona ermesine sayılı günler kaldı. Karadeniz Tahıl Koridoru’nun devam etmesi konusunda gözler yeniden Moskova’ya çevrilmişken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy​ ile görüşen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres​ konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Guterres, ortak basın toplantısında Türkiye’nin arabuluculuğunda İstanbul’da Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatına ilişkin 22 Temmuz'da imzalanan Tahıl Koridoru​ Anlaşması'nın sona ermesine az kaldığını belirten Guterres anlaşmanın uzatılması çağrısında bulundu.

"KRİTİK ÖNEME SAHİP OLDUĞUNU ALTINI ÇİZİYORUM

Anlaşmanın küresel gıda fiyatları ve güvenliği açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Guterres, "18 Mart'ta süresinin dolacağı Karadeniz Tahıl Girişimi​'nin yenilenmesinin kritik öneme sahip olduğunun altını çiziyorum. Bu girişimin hedefleri doğrultusunda Karadeniz üzerinden mümkün olan en iyi şartlarda ihracat yapmanın kritik olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum" dedi.

ZELENSKİY: GIDA GÜVENLİĞİ GARANTİ ALTINA ALINMALI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise, Rusya'nın işgalinin ardından Kiev'e 3'üncü kez gelen Guterres ve BM heyetine teşekkür etti. Guterres ile aynı görüşte olduğunu söyleyerek anlaşmanın uzatılmasının tüm dünya için hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Zelenskiy, "Bugün, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin 18 Mart'tan sonra uzatılmasının tüm dünya için kritik bir gereklilik olduğu konusunda mutabık kaldık. Guterres'e, gıda ihracatındaki çabalarımıza verdiği değişmez destekten dolayı teşekkür etmek istiyorum. Eminim ki BM ile özellikle Karadeniz Tahıl Girişimi'ni güçlendirebiliriz. Bu da küresel gıda güvenliğinin garanti altına alınmasını sağlar" açıklamasında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...