Hakan Fidan diplomasisi sonuç verdi. Danimarka ve İsveç'ten Kur'an-ı Kerim adımı
Danimarka ve İsveç'teki Kur'an-ı Kerim yakma eylemleri sonrası Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın diplomatik girişimi sonuç verdi. Her iki ülkeden de ırkçı ve İslamofobik eylemlere yönelik açıklama geldi.
Danimarka'da hükümet, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara karşı harekete geçiyor. Danimarka hükümeti, Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerini içeren protestolara karşı yasal sınırlama getirmek için çalışma başlattıklarını duyurdu.
"SALDIRGAN VE PERVASIZ" EYLEMLER
Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıların, başka ülkelerde hakaret ve tepki uyandırma amacı taşıyan, Danimarka'ya da zarar veren boyutları olduğuna işaret edildi. Açıklamada, eylemler nedeniyle 15 ülkenin Danimarka'yı kınadığı ve İİT'nin 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi'nin, 31 Temmuz'da toplanarak bu konuyu ele alacağı belirtilirken, "Bu provokasyonlar, birkaç kişi tarafından düzenlenen son derece saldırgan ve pervasız eylemlerdir" ifadelerine yer verildi.
Bu eylemleri yapanların, Danimarka toplumunu temsil etmediği ve bu eylemlerin aşırılık yanlılarına fayda sağladığı kaydedilen açıklamada, "Danimarka hükümeti, örneğin diğer ülkelerin, kültürlerin ve dinlerin aşağılandığı ve bunun Danimarka için özellikle güvenlik açısından ciddi olumsuz sonuçlar doğurabileceği özel durumlara müdahale etme olanağını araştıracak" ifadesi yer aldı.
İSVEÇ'TEN DE AÇIKLAMA VAR!
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da, son haftalarda artan Kur'an-ı Kerim yakma girişimlerine karşı Danimarka ile yakın diyalog halinde bulunduklarını kaydetti. İsveç'in İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra "en ciddi güvenlik durumunu" yaşadığını belirten Kristersson, "Kur'an-ı Kerim krizini başka ülkelerin İsveç aleyhine kullandığının farkındayız" dedi.
İfade özgürlüğünü ve gösteri özgürlüğünü savunduklarını vurgulayan Kristersson, "Farklı geçmişlere ve inançlara sahip insanlara saygı duyma konusunda güçlü bir geleneğe sahibiz. Din özgürlüğü toplumlarımızın doğal bir dayanağıdır. İsveç'te ulusal güvenliğimizi ve yurt dışında İsveçlilerin güvenliğini güçlendirecek önlemlerin kapsamını araştırmak amacıyla 'Kamu Düzeni Yasası' da dahil olmak üzere, yasal mevzuatı analiz etmeye çoktan başladık" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Danimarka Dışişleri Bakanı Rasmussen ve İsveçli mevkidaşı Billström ile Kur'an-ı Kerim'e karşı devam eden saldırılar hakkında telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Bakan Fidan, görüşmede, saldırıları kınadığını yinelemiş ve iki ülkeyi bu durumun önlenmesine yönelik adımları atmaya davet etmişti.
AÇIKLAMALARLA TEZAT GELİŞME
Bu açıklamalar karşın İsveç'te daha önce de Kur'an-ı Kerim yakan Irak asıllı Salwan Momika ve Salwan Najem'e bugün İsveç Parlamentosu'nun önünde Kur'an-ı Kerim yakma izni verildi. Polis, ikilinin, hafta içinde de Stockholm'ün Botkyrka bölgesinde bulunan Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Fittja Ulu Camisi ve Stockholm'ün İran Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmak için izin istediğini ve bu izinlerin beklediğini duyurdu.
İsveç Göçmeler Ofisi, 11 Temmuz'da, Momika ile ilgili, oturma ve çalışma izninin iptali ve sınır dışı edilmesi için dava açtı. Kurumdan yapılan açıklamada, Momika'ya 16 Nisan 2021'de ülkede çalışma ve oturma izni verildiği ve bu iznin 16 Nisan 2024'te biteceği aktarıldı. İsveç Expressen gazetesi ise Momika hakkında Irak'ta bulunduğu sürede "savaş suçu" işlediği şüphesiyle Göçmenler Ofisi tarafından dava açıldığını yazdı.