Tgrt Haber

Haklı çıktılar! Polonya'da 2 kişiyi öldüren füze Ukrayna'dan ateşlendi

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
26 Eylül 2023 14:52 - Güncelleme : 26 Eylül 2023 16:55
Haklı çıktılar! Polonya'da 2 kişiyi öldüren füze Ukrayna'dan ateşlendi

Polonya'nın Przewodow köyüne 15 Kasım'da düşen ve 2 kişinin ölümüne neden olan füzenin ateşlendiği nokta artık kesinleşti. Polonyalı makamlar füzelerin Ukrayna'dan ateşlendiğini dünyaya duyurdu.

Polonya​'da 15 Kasım'da Przewodow köyüne düşen füze​ 2 kişinin ölümüne sebep olan füzeye dair soruşturma tamamlandı. ABD ve Polonya haklı çıktı. Füzenin Ukrayna​ hava savunma sistemine ait olduğu Polonyalı makamlarca tespit edildi.

Polonya'da yayın yapan Rzeczpospolita gazetesinin ulaştığı bilirkişi raporuna göre Polonya topraklarına düşen Rus yapımı S300 5-W-55 füzesi, Ukrayna hava savunma sistemi tarafından ateşlendi. Füzenin 75-90 kilometre menzili olduğu, düştüğü tarihte Rus birliklerinin konuşlandıkları pozisyonlardan ateşlenen füzelerden hiçbirinin Przewodow'a ulaşacak mesafede olmadığı belirtildi. Söz konusu raporda füzenin Belarus'ta konuşlandırılan Rus birliklerince ateşlenmiş olsa dahi söz konusu bölgeye ulaşabilecek kapasitede olmadığı, Przewod köyü ile Belarus arasında 150 kilometre mesafe bulunduğu kaydedildi.

Haklı çıktılar! Polonya'da 2 kişiyi öldüren füze Ukrayna'dan ateşlendi

"FÜZE SONRASI POLONYA'DA YÜKSEK ALARM SEVİYESİNE GEÇİLMİŞTİ"

Öte yandan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda füzenin düştüğü gün yaptığı açıklamada, füzenin hangi ülkeye ait olduğuna ve ne amaçla ateşlendiğine dair ellerinde somut bir kanıt olmadığını dile getirmiş, "muhtemelen" Ukrayna Hava Savunma Birimi tarafından fırlatıldığını söylemişti ve “Aldığımız bilgiye göre bu Sovyetler Birliği döneminde yapılmış bir S-300 füzesi ve bunu Rus tarafının fırlattığına dair hiçbir bulgu yok” demişti. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de tüm birimleri yüksek alarm seviyesine geçirdiklerini duyurmuştu.

ZELENSKİY HAKSIZ, ABD VE POLONYA HAKLI ÇIKTI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise füzenin Rusya​ tarafından ateşlendiğini iddia etmiş, ülkesinin Polonyalı makamlarla her türlü iş birliğine hazır olduğunu bildirmişti. Polonyalı makamlarca tamamlanan soruşturmada Zelenskiy'nin iş birliğine hazır olduğunu söylemesine rağmen Ukrayna'nın bugüne kadar Polonya ile hiçbir şekilde iş birliği yapmadığı ifade edildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de geçtiğimiz Kasım ayında Polonya’nın Ukrayna sınırına altı kilometre mesafedeki Przewodow köyüne düşen füze ile ilgili “muhtemelen” Ukrayna’nın hava savunma füzesi olduğunu söylemişti.

Haklı çıktılar! Polonya'da 2 kişiyi öldüren füze Ukrayna'dan ateşlendi

ABD Başkanı Joe Biden da Zelenskiy’nin “Füze, Ukrayna kaynaklı değil” açıklamasına şüpheyle yaklaşmış ve “Bulgular bu yönde değil” demişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...