Tgrt Haber

Halep katliamı için çarpıcı açıklama: Bunlar geçici mutluluk

13 Aralık 2016 18:03
Halep katliamı için çarpıcı açıklama: Bunlar geçici mutluluk

İran'ın eski Pakistan ve Hindistan Büyükelçisi Mir Mahmud Musevi, Suriye'nin Halep kentindeki son gelişmeleri değerlendirerek, "Halep'teki gibi başarılı operasyonlar geçici bir mutluluktan ibarettir." dedi.

İran'ın eski Pakistan ve Hindistan Büyükelçisi Mir Mahmud Musevi, Suriye'nin Halep kentindeki son gelişmeleri değerlendirerek, "Halep'teki gibi başarılı operasyonlar geçici bir mutluluktan ibarettir." dedi.

İran'ın reformcu gazetelerinden Şark'a özel mülakat veren Musevi, Suriye konusunda oldukça karamsar olduğunun altını çizerek "Halep'teki gibi başarılı operasyonlar geçici mutluluktan ibarettir. 30 yıl sonrası düşünülmeli. Ben Suriye konusunda oldukça karamsarım." ifadesini kullandı.

İran'ın bölge politikaları ve bölgedeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Musevi şunları söyledi:

"Amerikan güçleri İran'ın sessizliği ya da desteğinden faydalanarak Afganistan'da operasyonlar yürütüp Taliban'ı Kabil'den çıkardığı zaman bazıları sorunun çözüldüğünü düşünüyordu ancak ben sorunun yeni başladığına inanıyordum. O dönemde bölgede aşırılığın yükseleceğini ön görüyordum. Şu anda Suriye'de 300 bin kişinin öldüğü, yaklaşık 12 milyon kişinin de mülteci konumuna düştüğü söyleniyor. Bu da ülkede nefretten başka bir şeye neden olmayacak. Yani Suriye'de 10 milyon nefret dolu aile olacak. Onların normalleşmesi için en az iki nesil geçmesi gerekiyor. Bu kin içten içe büyüyecek."

"Şu anda Suriye'nin durumunu iyi görmüyorum"

"Suriye'de savaşın sona ermeyeceğini mi düşünüyorsunuz" sorusuna Musevi, "Şu anda Suriye'nin durumunu iyi görmüyorum. Yakın gelecekte Suriye ve Irak'ın sorunlarının biteceğini sanmıyorum." ifadelerini kullandı.

Bölgenin tamamında güvenliğin sağlanması gerektiğini vurgulayan Musevi, "Sınırlarımızın içinde güvenli olduğumuzu düşünmemiz tamamen bir hata. Suriye, Irak, Afganistan, Suudi Arabistan ve tüm bölgede barış hakim olmalı. Eğer bölgede bir ülkenin güvenliğine zarar gelirse bizim güvenliğimizin de zarara uğrayacağı bilinmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Irak'ta devam eden Musul'u kurtarma operasyonuna da değinen Musevi, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul'daki demografik yapıyı değiştirebileceğini ve Türkiye'nin bu konuda hassasiyetleri olduğunu ifade etti.

Musevi, "Türkiye uzun yıllardan beri bizim için iyi bir komşu oldu. Biz savaş zamanında ve daha sonra bu ülkeyle yakın ilişkiler kurduk. Ticari ilişkiler dışında siyasi ilişkilere de sahip olduk. İki ülke, anlaşmazlık konusunda diyalog dilini kullanmalıdır." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun iki hafta önce İran'a yaptığı ziyaretle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Musevi, "Bu ziyaret ve görüşülen konular hakkında bir bilgiye sahip değilim. Türk medyasının bu konuda ne söylediğine bakmamız lazım. Çünkü bizim medyamız halkı bilgilendirmiyor. Yetkililerin halkı bilgilendirmemesi de ayrı bir kötü durumdur." dedi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...