Tgrt Haber

Hamaney'in ardından İran Cumhurbaşkanı Reisi'den de reform sinyali

07 Aralık 2022 15:19 - Güncelleme : 07 Aralık 2022 17:37
Hamaney'in ardından İran Cumhurbaşkanı Reisi'den de reform sinyali

İran dini lideri Hamaney'in 'kültür devrimi' çıkışının ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, reform sinyali verdi. Tahran Üniversitesi'ndeki 'Öğretmenler Günü' kutlamalarına katılan Reisi, ABD'yi suçladığı sözlerini yineledi.

İran​ dini lideri Hamaney, son açıklamasında ülkedeki kültür​ sisteminin "Devrimci bir şekilde yeniden yapılandırılması" çağrısında bulunarak, "Ülkenin kültürel yapısında devrim yapmak gerekiyor. Yüksek Konsey, ülkenin farklı alanlarında kültürdeki zayıflıkları gözlemlemelidir" ifadelerini kullandı. Hamaney'in ardından açıklamalarda bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD​'ye suçalamalarını yinelerken reform sinyali de verdi.

Reisi, ABD'yi 'dünyanın süper diktatörü' olarak nitelendirerek, "Diktatörlük diyorsunuz. Diktatör kim? Ülkeye bu kadar yaptırım uygulayan. Bu dünyadaki en zalim ve diktatör hükümet ABD'dir" ifadelerini kullandı.

''PROTESTOLARA KULAK VERİLMELİ''

Reisi ülkede devam protestolara ilişkin yaptığı konuşmasında, öğrencilerin isteklerine her zaman karşılık vereceklerini söyleyerek, "Protestolara kulak verilmeli. Öğrencilerin isteklerini her zaman dinlemekte kararlıyız. Protestolarda sorun yok. Protesto veya rahatsızlık farklıdır. Protesto reforma yol açar, ancak rahatsızlık ve yıkım protestodan farklıdır. ABD, yıkım istiyor. Güçlü bir İran oluşturmak yerine yok edilmiş bir İran istiyorlar. İran'ın Suriye ve Afganistan olmasını istiyorlar. Ama eğitimli İranlı erkek ve kadınlar buna izin vermeyecek" dedi.

MAHSA AMİNİ'NİN ÖLÜMÜ VE PROTESTOLAR

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi sonrasında başlayan gösteriler ülke geneline yayılmıştı.

Hamaney'in ardından İran Cumhurbaşkanı Reisi'den de reform sinyali

Tahran Emniyet Müdürlüğü Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...