Tgrt Haber

Hamas esir İsrail askerleri için şartını sundu: Tüm Filistinli esirler

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı, Al Jazeera
24 Kasım 2023 15:19 - Güncelleme : 24 Kasım 2023 15:28
Hamas esir İsrail askerleri için şartını sundu: Tüm Filistinli esirler

İsrail ile yapılan esir takası sırasında İsrail askerlerini bırakmayacaklarını bildiren Hamas, şartını sundu. Hamas Siyasi Büro Üyesi Gazi Hamad, İsrail'in hapishanelerdeki tüm Filistinli esirleri serbest bırakması halinde ellerindeki esir İsrailli askerleri bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

İsrail ve Hamas​ arasında bugün başlayan ateşkeste rehine takası için saatler kaldı. Anlaşmaları sırasında İsrail askerlerinin değil sivillerin takas edileceğini belirten Hamas, esir İsrail askerleri için şartını sundu. Hamas Siyasi Büro Üyesi Gazi Hamad, Al Jazeera televizyonunda katıldığı bir programda, İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası​ mutabakatı ve insani araya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Varılan mutabakata uymaya özen gösterdiklerini dile getiren Hamad, esir takası ve çatışmalara ara verilmesine ilişkin sürecin şu an için yolunda gittiğini ifade etti.

Hamad, yardım tırlarının Gazze'nin kuzeyine henüz ulaşmadığını ve bu konuda Birleşmiş Milletler ile irtibatta olduklarını kaydetti.

Çatışmalara 4 günlük ara verilmesini kapsayan insani aranın uzatılması için de çalıştıklarını dile getiren Hamad, "Ateşkesi uzatmak ve (İsrail'in) saldırılarını durdurmak için her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Arabulucularla bu konuyu ele almak için görüşmeler yapıyoruz ve ateşkesi uzatmak için çalışıyoruz." dedi.

Hamas esir İsrail askerleri için şartını sundu: Tüm Filistinli esirler

''DAHA FAZLA ESİRİ SERBEST BIRAKABİLİRİZ''

Hamad, Gazze'deki İsrailli esirler konusunu çözmekten yana olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bunu sahada (İsrailli esir konusunun çözümü) uygulamak için arabulucularla irtibat halindeyiz. Daha fazla esiri serbest bırakmayla ilgileniyoruz. Tabii bu da sahada neler yaşanacağına bağlı. Daha fazla esiri serbest bırakma konusunda hiçbir sorunumuz yok."

İsrailli esir askerlerin serbest bırakılmasına ilişkin soruya da cevap veren Hamad, "İsrail elindeki bütün Filistinli esirleri serbest bırakırsa biz de elimizdeki İsrailli esir askerleri serbest bırakmaya hazırız." ifadesini kullandı.

Hamas esir İsrail askerleri için şartını sundu: Tüm Filistinli esirler

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi​'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 229 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verecek uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi. Uzlaşıya göre çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek.Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Al Jazeera

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...