Tgrt Haber

Hamas-İsrail savaşında son durum... IDF 'savaşta bir ilk' diyerek duyurdu yeni cephe endişesi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, AP
13 Aralık 2023 08:58 - Güncelleme : 13 Aralık 2023 17:20

İsrail ve Hamas arasındaki savaş 68. günde de şiddetli çatışmalarla devam ediyor. İsrail Gazze'nin hem kuzeyine hem de güneyine saldırılarını sürdürüyor. Şimdiye kadar en az 18 bin 608 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail savunma kuvvetleri (IDF) ise 'savaşta bir ilk' diyerek Yemen'deki Husilere karşı aldığı kararı açıkladı. IDF, bölgeye savaş gemileri konuşlandıracak. İşte bölgedeki son gelişmeler...

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle İsrail, 68 gündür Gazze'ye bombalar yağdırıyor. İsrail ordusu uzun bir süredir kara operasyonlarında Gazze'nin kuzeyine odaklandı, Beyt Hanun'da yıkım sürüyor. İsrail, okulları, mülteci kamplarını, hastaneleri de hedef tahtasından indirmedi. Son olarak Birleşmiş Milletler'e ait 2 okul havaya uçuruldu. Günlerdir bombalanan Kemal Advan Hastanesi ise kuşatıldı. 

Gazze'nin merkezi güneyine ise hava bombardımanları devam ediyor. Nuseyrat Mülteci Kampı ve Han Yunus kenti havadan vuruldu. Refah saldırısında ise araların da çocukların da olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti. 

'SAVAŞTA BİR İLK'

Dünya Yemen'de de yeni bir cephe açılarak, savaşın bölgeye yayılmasından korkarken İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) 'savaşta bir ilk diyerek Husilere karşı bölgeye savaş gemileri konuşlandıracaklarını açıkladı. 

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

17.04: İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskında 4 askerinin hafif şekilde yaralandığını açıkladı.

16.45: Hizbullah Hareketi, Lübnan sınırından İsrail'e ait sınır üzerinde yer alan 4 askeri noktaya "Burkan füzesi" ve uygun silahlarla saldırı düzenlediğini duyurdu.

GAZZE'DE CAN KAYBI 19 BİNE DAYANDI

16.40: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı son 24 saatte 196 artarak 18 bin 608'e yükseldi.

16.12: Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Vekili Yusuf Ebu Riyş, İsrail ordusunun Kemal Advan Hastanesi'ndeki sivilleri "canlı kalkan" olarak kullandığını belirtti.

15.40: İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 4 bine ulaştı.

15.18: Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), ABD Başkanı Joe Biden'ın, Gazze'de ayrım gözetmeksizin saldırılarını sürdüren İsrail'i "eleştiren" açıklamalarının eyleme dönüşmesini istedi.

15.00: Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, İsrail ordusuna, Gazze Şeridi'nde kalmayı sürdürdüğü sürece, "kayıplarının faturasının artacağı" uyarısında bulundu.

14.31: İsrail'in iki ayı aşkın süredir bombaladığı ve yakıt girişini engellediği Gazze Şeridi'nde, bölgenin su ihtiyacını karşılamada tek kaynak olan su kuyularının çalışması için gerekli akaryakıtın bulunamaması nedeniyle kuyulardan su çıkarma işleminin her an durabileceği bildirildi.

14.01: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde İsrail ordusuna ait 10 tank ve aracı hedef aldıklarını duyurdu.

Hamas-İsrail savaşında son durum... IDF 'savaşta bir ilk' diyerek duyurdu yeni cephe endişesi

GAZZE'DE ÇOCUKLAR İÇİN GEREKEN AŞILAR TÜKENDİ

13.56: İsrail'in iki ayı aşkın süredir yoğun şekilde saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde çocuklar için gerekli aşıların tamamen tükendiği bildirildi.

13.05: Filistin Yönetimi, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü bombalamalara ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladı ve bu sözlerin bağlayıcı eylemlere dönüştürülmesini talep etti.

12.50: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 52 binden fazla konut tamamen yıkıldı.

12.30: İsrail'in Haaretz gazetesi, Gazze Şeridi sınırında 7 Ekim'deki olaylarda İsrailli bazı asker ve sivillerin "dost ateşiyle" öldüğünü yazdı.

12.21: İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 1 gazeteci daha hayatını kaybetti.

12.00: BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi: "Gazze Şeridi'nde büyük bir insani felaket yaşanıyor. BM Güvenlik Konseyi, şu ana kadar şiddeti durdurmayı başaramadı"

10.50: İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde 3 evi bombalayarak, 7 Filistinliyi öldürdüğü ve bazılarını yaraladığı bildirildi.

10.30: Gazze'deki hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bin çocuk ile 6 bin 200 kadını öldürdüğünü duyurdu.

Hamas-İsrail savaşında son durum... IDF 'savaşta bir ilk' diyerek duyurdu yeni cephe endişesi

10.19: İsrail güçlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırılarda, aralarında çocukların da bulunduğu 22 Filistinlinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

09.46: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, 8 Ekim'den bugüne kadar 1047 Türk vatandaşı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşı ve aile yakınlarının Gazze'den tahliye edildiğini bildirdi.

PENTAGON: HUSİLERİN YAPTIKLARI HUKUK İHLALİ

09.42: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Yemen açıklarında Husilerin gemileri hedef almasının uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyledi.

09.31: Gazze Şeridi'nin kuzeyinde çatışmalarda İsrail ordusundan 5'i subay, 8 askerin öldüğü belirtildi.

07.43: İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine yönelik saldırılarına, genişleterek devam etti.

Hamas-İsrail savaşında son durum... IDF 'savaşta bir ilk' diyerek duyurdu yeni cephe endişesi

07.23: Filistin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda, Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısının kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.

06.40: ABD Başkanı Joe Biden'a, İsrail'in Gazze'deki Hamas tünellerine deniz suyu pompalamaya başladığı yönündeki haberler soruldu. Biden ''Tünellerdeki su baskını konusuna gelince... Bu tünellerin hiçbirinde rehine olmadığı yönünde iddialar var ama bunu kesin olarak bilmiyorum'' dedi.

İSRAİL'DEN KIZILDENİZ'E SAVAŞ GEMİLERİ

06.20: İsrail, Yemen'deki üst düzey bir Husi yetkilisinin Kızıldeniz'deki gemileri İsrail'e doğru gitmemeleri konusunda uyarması ve Salı günü Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan dar boğazda seyahat eden Norveç bayraklı bir tankere düzenlenen füze saldırısının ardından yeni gemileri konuşlandırdı.

İsrail ordusu sosyal medyada yaptığı açıklamada, dört yeni İsrail savaş gemisinin ilk kez Kızıldeniz'e doğru yola çıktığını söyledi. Açıklamada bunun savaşta bir ilk olduğunun altı çizildi.

Hamas-İsrail savaşında son durum... IDF 'savaşta bir ilk' diyerek duyurdu yeni cephe endişesi

GAZZE TÜNELLERİNE SU POMPALANIYOR

05.00: Wall Street Journal'ın (WSJ) özel haberine göre, İsrail Gazze'deki tünellere deniz suyu pompalamaya başladı. Aynı habere göre, İsrail ordusunun operasyonları hakkında bilgi alan ABD'li yetkililere göre, İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze'deki geniş tünel kompleksine deniz suyu pompalamaya başladı.

04.14: İsrailli iki bakan, ABD Başkanı Joe Biden'ın "İsrail'in, Gazze'de ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü bombalamalar sebebiyle dünyanın desteğini kaybetmeye başladığı şeklindeki" açıklamalarına yanıt olarak yaptıkları ilk resmi yorumda, Tel Aviv'in, "bir Filistin devletinin kurulmasına asla izin vermeyeceğini" kaydetti.

02.29: İsrail hükümetinin, Gazze'de çoğu kadın ve çocuk 18 bin Filistinlinin ölümüne yol açan saldırısı için hazırladığı yaklaşık 8 milyar dolarlık bütçesi, yasadışı Yahudi yerleşim yerlerinin payının "güvenlik" gerekçesiyle artırılması karşısında hararetli tartışmaların gölgesinde İsrail Meclisi'nde komisyondan geçti.

Hamas-İsrail savaşında son durum... IDF 'savaşta bir ilk' diyerek duyurdu yeni cephe endişesi

01.54: ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e olan güçlü desteklerini sürdüreceklerini, ancak Gazze'deki İsrail saldırılarında sivillerin hayatının korunması noktasında İsrail'in daha hassas olması gerektiğini söyledi.

00.42: İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinin çeşitli beldelerine yaptığı baskında 1'i çocuk 5 Filistinliyi yaraladı.

00.33: BM Genel Kurulu, Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısını 10 "hayır" oyuna karşı 153 oyla kabul etti.

Kaynak: TGRT HABER, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, AP
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Taner sayil13 Aralık 2023 16:06

Dünya endişeleniyormuş,dünya endişelense,çoktan bu savaşı,durdururdu.artık insanlığın ,sözün bittiği yerdeyiz müslümanlar bir an önce cihata başlamalı,lafla peynir gemisi yürümez

Sonraki Haber Yükleniyor...