Tgrt Haber

Hangi ülkelere kovid sertifikasıyla seyahat edilebilecek?

30 Haziran 2021 17:14
Hangi ülkelere kovid sertifikasıyla seyahat edilebilecek?

Avrupa Birliği sınırları içinde kısıtlamasız seyahatlerin yeniden başlamasını sağlayan dijital kovid sertifikalı uygulama başlattı. Bunun üzerine kovid sertifika üzerine detaylar merak edilmeye başlandı. Peki, kovid sertifikasıyla hangi ülkelere gidilebilecek?

Avrupa Birliği (AB) sınırları içinde kısıtlamasız seyahatlerin yeniden başlamasını sağlayan "Dijital kovid Sertifikası" uygulaması, yarından itibaren yürürlüğe girecek. AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun önerisi ile yarından itibaren Avrupa dışından gelecek vizeli yolcular için de kısıtlamalar hafifletilecek. Ancak aralarında Türkiye'nin de bulunduğu AB dışındaki bazı ülkelere uygulanan, "zorunlu haller dışında seyahat kısıtlaması" geçerliliğini sürdürecek.

KOVİD SERTİFİKASI NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Kovid sertifikası, AB sınırları içinde 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek. Söz konusu sertifika, kişilerin, kısıtlamalara takılmadan birlik içindeki ülkeleri rahatça ziyaret edebilmesini sağlayacak.

Dijital ya da kâğıda basılı bir "QR" kodundan oluşan sertifikaya sahip olabilmek için, üç koşulu sağlamak gerekiyor. Bu koşullar şu şekilde;

1. AB ya da Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tanınan koronavirüs aşılarının her iki dozunu de en az 14 gün önceden olunması gerekir.

2. Seyahatten kısa süre önce yapılan koronavirüs testinin sonucunun negatif çıkması gerekiyor.

3. Son 6 ay içerisinde kovid geçirmiş ve antikor geliştirmiş olmak gerekir.

AB’NİN TANIDIĞI KORONAVİRÜS AŞILARI HANGİLERİ?

AB tarafından tanınan koronavirüs aşıları şu şekilde; Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Moderna ve Johnson & Johnson. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise bu aşıların yanı sıra Çin'de üretilen Sinopharm ve Sinovac aşılarına da acil kullanım onayını vermişti. Sinovac aşısı Türkiye'de de yoğun şekilde kullanılan aşılar arasında yer alıyor.

AB DİJİTAL KOVİD SERTİFİKASI NASIL OLACAK?

AB Dijital Covid Sertifikası, verilen ülkenin dilinin yanı sıra İngilizce olarak da hazırlanıp  ücretsiz temin edilebilecek. Birlik üyesi tüm ülkelerde geçerli olacak sertifikada kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, sertifikanın veriliş tarihi ile aşı, test ya da antikor durumu bulunacak.

AB üyesi ülkeler, yeni tehlikeli virüs varyantları ve yüksek vaka sayıları durumunda yeniden seyahat kısıtlaması uygulayabilecek.

KİMLER AVRUPA’YA SEYAHAT EDEBİLECEK?

1 Temmuz’dan itibaren Schengen sınırları dışından Avrupa'ya yapılacak seyahatlere de yeniden izin sağlanacak. Avrupa Komisyonu'nun tavsiyesi doğrultusunda, AB ve WHO tarafından tanınan aşılardan her iki dozu da yaptıranlar, seyahat öncesi alınmış negatif PCR testi gösterenler ve son 6 ay içinde kovid geçirip bağışıklık kazandığını belgeleyen geçerli vize sahipleri, seyahat kısıtlamalarından muaf sayılacak.

HANGİ ÜLKELERE SEYAHAT KISITLAMASI VAR?

Avrupa dışındaki bazı ülkelere yapılacak seyahatlere ilişkin kısıtlamalar bir süre daha sürdürülecek. Söz konusu ülkeler arasında Türkiye’de bulunuyor. Hollanda ve Belçika, yüksek vaka sayıları nedeniyle Türkiye’yi "riskli" bölge ilan etti. Bu ülkeler Türkiye'ye "zorunlu haller dışında gidilmemesi" uyarısında bulundu.

Avrupa Komisyonu'nun da en erken 15 Temmuz'a kadar, Türkiye'ye yönelik seyahat kısıtlamalarını sürdüreceği tahmin ediliyor. Komisyon, kısıtlamaları her 2 haftada bir değerlendiriyor. Avrupa'daki bazı tur operatörleri, Türkiye uçuşlarını 16 Temmuz'a kadar iptal ettiklerini açıkladı. AB yönetimi, şimdilik sadece birlik dışındaki "güvenli ülkeler" listesinde yer alan bölgelere seyahat edilmesini öneriyor.

AB'ye göre Schengen Bölgesi dışında kovid riskinin düşük olduğu güvenli ülkeler ve bölgeler şu şekilde;

- Arnavutluk

- Avustralya

- Çin (AB'ye giriş yasağı Çin için de geçerli. Çin de Avrupalılara izin verirse durum değişecek)

- Hong Kong

- İsrail

- Japonya

- Lübnan

- Makao

- Yeni Zelanda

- Kuzey Makedonya

- Ruanda

- Sırbistan

- Singapur

- Tayvan

- Tayland

- Amerika Birleşik Devletleri

- Güney Kore

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...