Tgrt Haber

Heyecan veren keşif! New Mexico Çölü'ndeki ayak izleri en az 21 bin 500 yıllık!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TRT Haber
06 Ekim 2023 08:44 - Güncelleme : 06 Ekim 2023 08:53
Heyecan veren keşif! New Mexico Çölü'ndeki ayak izleri en az 21 bin 500 yıllık!

Yeni araştırmalar, şu anda New Mexico çölü olan bölgeye dağılmış ayak izlerinin, en erken 21 bin 500 yıl önce basılmış olduğunu doğruladı.

ABD'nin Teksas​ ve Arizona​ eyaletleri sınırı içinde bulunan New Mexico Çölü'ne dağılmış ayak izlerinin, en erken 21 bin 500 yıl önce basılmış olduğu tespit edildi.

TRT Haber'in Sciencealert'ten aktardığına göre White Sands bölgesendeki antik izlerin yaşı, 2021'de şüpheyle ortaya çıktı. Şimdi, 2021'deki bilim insanlarının bazılarının da yer aldığı yeni bir ekip, daha titiz bir tarihleme gerçekleştirerek tartışmalı sonucu doğruladı.

21 bin ila 23 bin yıl öncesine tarihlenen ayak izlerini tespit eden orijinal tarihleme , fosilleşmiş baskılarda gömülü olarak bulunan Ruppia cirrhosa (spiral hendek otu) adı verilen bir su bitkisinin tohumlarının radyokarbon tarihlemesine dayanıyordu.

"KRİTİK ÖNEME SAHİP"

Araştırmayı yöneten ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'ndan (USGS) Jeolog Kathleen Springer , "Orijinal yaşlarımıza ve güçlü jeolojik, hidrolojik ve stratigrafik kanıtlara güveniyorduk, ancak bağımsız kronolojik kontrolün kritik öneme sahip olduğunu biliyorduk" dedi ve ekledi: "Güçlü jeolojik, hidrolojik ve stratigrafik kanıtlarla birleşen yeni çağlarımız, son Buzul Maksimum döneminde Kuzey Amerika'da insanların var olduğu sonucunu açıkça destekliyor."

Araştırma Science dergisinde yayımlandı.

Kaynak: TRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...