Dünya

Hindistan, Keşmir'de Filistin'e destek gösterilerini yasakladı

Hindistan, Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu Keşmir'de Filistin'e destek gösterilerini yasakladı. Hükümete karşı direnişin öne gelenlerinden Müslüman din adamı Mirvaiz Ömer Faruk, "Filistin'deki zulme sesimizi yükseltmeliyiz ancak susturuluyoruz" diyerek karara tepki gösterdi.

Hindistan, Keşmir'de Filistin'e destek gösterilerini yasakladı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
08.11.2023
saat ikonu 14:37
|
GÜNCELLEME:
08.11.2023
saat ikonu 14:37

Israil'in Gazze'ye yönelik saldirilarina dünya genelinde tepkiler yükseliyor. Filistin'e destek eylemlerinin düzenlendigi ülkelerden Hindistan skandal bir karara imza atti. Nüfusunun büyük bölümü Müslüman olan Kesmir eyaletinde Filistin'e destek gösterileri yasaklandi.

Radikal sagci Yeni Delhi yönetimine karsi Kesmir'deki direnisin önde gelen isimlerinden Müslüman din adami Mirvaiz Ömer Faruk, ABD merkezli haber ajansi Associated Press'e açiklamalarda bulundu. 

"ZULME SESIMIZI YÜKSELTMELIYIZ"

Filistin'in Müslümanlar için çok degerli oldugunu savunan Ömer Faruk, "Esasen oradaki zulme karsi sesimizi yükseltmemiz gerekiyor ancak susturuluyoruz" diye konustu. Faruk ayrica hükümetin Srinagar sehrindeki Camia Mescidi'nde cuma namazlarini da yasakladigini belirtti.

"FILISTIN ILE ILGILI KONUSMAK BILE YASAK"

Kesmir'in önde gelen dini liderlerinden Aga Siyed Muhammed Hadi ise son 3 haftadir polis tarafindan her cuma ev hapsine alindigini, bu nedenle cemaate cuma namazi kildiramadigini söyledi. Hadi, söyle konustu:

"Polis baslangiçta camilerin içinde Israil'in zulmünü kinamamiza izin veriyordu. Ancak geçen cuma, camilerin içinde Filistinlilerle ilgili konusmanin bile yasaklandigini söylediler. Sadece Filistin için dua edebilecegimizi söylediler. Bunu da yerel Kesmir dilinde degil, Arapça yapmamiza izin veriliyor."

HINT HÜKÜMETI ISRAIL'IN YANINDA

Gazze'de Hamas'in silahli kanadi Izzeddin Kassam Tugaylari'nin 7 Ekim'de baslattigi Aksa Tufani operasyonunun ardindan Hindistan Basbakani Narendra Modi, Israil hükümetine destek verdiklerini duyurmustu. Ancak Modi, daha sonra Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas'la yaptigi görüsmede, 'iki devletli çözümü destekledigini' de yinelemisti. 

Hindistan, 27 Ekim'de Birlesmis Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) Gazze'de ateskes çagrisi yapilan karar tasarisi içinse "çekimser" oy kullanmisti. Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi Genel Sekreteri Priyanka Gandhi Vadra ise bunun ülkesi için "utanç verici" oldugunu söylemisti.

1947'deki BMGK kararinda Filistin Ulusal Yönetimi'ni taniyan ilk Arap olmayan ülke statüsündeki Hindistan, Israil'le resmi diplomatik görüsmeleri de ancak 1992'de baslatmisti.

ISRAIL'LE YILLIK 2 MILYON DOLARLIK SILAH ALISVERISI

Öte yandan Modi hükümeti, özellikle Israil'den askeri teknoloji ihraç ederek Tel Aviv yönetimiyle baglarini son dönemde güçlendirdi. Washington merkezli haber sitesi The Diplomat'in aktardigina göre Hindistan, Israil'den her yil yaklasik 2 milyar dolar degerinde silah satin aliyor. 

ETİKETLER
#gazze
#İsrail
#hindistan
#filistin
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.