Tgrt Haber

Hollanda Merkez Bankası’ndan madeni 1 TL uyarısı: 5 cent almayın

06 May 2023 12:59 - Güncelleme : 06 May 2023 13:08
Hollanda Merkez Bankası’ndan madeni 1 TL uyarısı: 5 cent almayın

Hollanda Merkez Bankası (DNB), tasarımları birbirine çok benzeyen madeni 2 Euro yerine 1 TL verilmesine karşılık uyardı. Hollanda’da 1 TL’nin değer 5 cente tekabül ediyor. 

Hollanda Merkez Bankası (DNB), madeni 2 Euroya benzeyen 1 liranın son dönemlerde dolandırıcılık​ için kullandığını belirterek vatandaşları uyardı. Merkez Bankası’na göre, bazı işletmelerde para üzeri olarak 2 Euro yerine 5 centten daha az değere sahip madeni 1 TL veriliyor. Banka uyarıyı son dönemde alışveriş sonrası para üzeri olarak Euro’ya çok benzeyen 1 TL alan kişilerin şikayette bulunması üzerine yapıldı. 

DNB, “Kafa karıştırıcı yabancı madeni para" ifadesini kullanarak 2 Euro’ya çok benzeyen madeni paranın 1 lira olduğunu vurguladı. Banka, her iki paranın benzerliğini gösteren bir fotoğraf yayınladı. Bankaya göre, hem 2 Euro hem de 1 lira, aynı kontrast renklere sahip ve yaklaşık olarak aynı boyutta. Ancak iki paranın değer hayli farklı. 1 Türk Lirası madeni paranın değeri 5 Euro centten daha az.

Hollanda Merkez Bankası’ndan madeni 1 TL uyarısı: 5 cent almayın

2 EURO YERİNE 5 CENT ALMAYIN 

Bankanın açıklamasında, “Tavsiyemiz; nakit ödeme yaptığınızda para üstü alırken her zaman dikkatli olun. Çünkü 1 lira alırsanız, elinizde 2 Euro değil sadece 5 centiniz oluyor” dendi.

BBC'nin haberine göre 2005 yılında basılan madeni 1 Türk Lirası, Avrupa’da çık sayıda şikayete neden olmuştu. Euro ile olan benzerliği nedeniyle o dönemde Avrupa ülkelerindeki birçok sigara, yiyecek içecek otomatı gibi makinelerde 2 euro yerine 1 lira kullanıldığı belirlenmişti. Bunun üzerine birçok işletme, otomatlarda değişiklik yaparak euro dışında bozuk para kullanımını engelledi.

 

Kaynak: BBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...