Hollandalı çiftin 7 yıldır süren hukuk savaşı
Antalya Alanya'da arsa satın alarak villa yaptıran Hollandalı çiftin arsayı satın aldıkları müteahhitle arasındaki dava 7. yılına girdi.
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde arsa satın alarak villa yaptıran Hollandalı çift, arsayı satın aldıkları müteahhidin sahte evrak düzenleyerek banka hesapları ve gayrimenkullerine tedbir koydurduğu iddiasıyla 7 yıl önce açtığı hukuk mücadelesini sürdürüyor. Alanya'ya 1993 yılında yerleşen Hollandalı çift 75 yaşındaki Adrianus van Der Louw ve 70 yaşındaki Teuntje Justine van Vliet, Oba Beldesi'nde villa yaptırmak için beğendikleri arsayı 2003 yılında emlak şirketi ortaklarından Sami Ü.'den 35 bin Euro karşılığında satın aldı. İddiaya göre Adrianus Van Der Louw, emlak firması ile 350 bin Euro karşılığında villa yaptırmak için sözleşme imzaladı. Hollandalı çift paranın tamamını müteahhide ödedi ve inşaat tamamlandı. Ancak 2007 yılı ocak ayı başında Hollandalı çiftin, bankada bulunan 600 bin Euro'su ile villa, daire ve 2 otomobiline mahkeme kararıyla tedbir konuldu. Buna gerekçe olarak çift adına 15 Haziran 2005 günü düzenlenen 500 bin Euro'luk bir senet gösterildi. Hollandalı çift, müteahhide borçları olmadığını, böyle bir senedi imzalamadıklarını iddia ederek itiraz etti. Yapılan araştırmada, Hollandalı çiftin imzasının bulunduğu iddia edilen 15 Kasım 2006 ödeme tarihli bu senedi, müteahhit Sami Ü.'nün, daha önce iş yaptığı İstanbul'da kuyumculuk yapan Seyit B.'ye borcuna karşılık ciro ettiği tespit edildi.
SENET SONRADAN OLUŞTURULDU
Ancak çift hiç kimseye borçlarının olmadığı ve kimseye de senet vermedikleri iddiasında ısrar etti. Çift, 2007'de, Sami Ü. ve Seyit B. hakkında, 'evrakta sahtecilik' suçlamasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık, yürüttüğü soruşturma sonrası Sami Ü. ve Seyit B. hakkında dava açtı. İstanbul 32'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 3 yıla yakın süren dava dosyasına 8 ayrı bilirkişi raporu girdi. Adli Tıp Kurumu, Polis Kriminal ve Jandarma Genel Komutanlığı kurumlarından gelen raporların önemli bir bölümü, senedin sonradan oluşturulduğunu ortaya koydu. Söz konusu raporlara göre, senetteki imzaların Hollandalı çifte ait olduğu, ancak boş senetteki imzaların üst kısmının sonradan doldurulduğu tespit edildi.
DOSYA TEKRAR YARGITAY'A GİDECEK
Mahkeme, 2012'de iki sanık hakkında yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Bunun üzerine dosya Yargıtay'a gitti. Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi 23 Mayıs 2013 günü, yerel mahkemenin verdiği kararı oybirliğiyle bozdu. Dava dosyası yine yerel mahkemeye geldi. Mahkeme 3 celse daha ele aldığı dosyada yine daha önce verdiği kararı aldı. 3 Haziran 2014 günü yapılan duruşmada sanıklara bir kez daha beraat verildi. Dosya yeniden Yargıtay'a gidecek. Hollandalı çiftin İstanbul Ticaret Mahkemesi'nde açtığı tespit davası ile banka hesapları ve gayrimenkulleri üzerindeki tedbir de sürüyor.
'MAHKEMENİN VERECEĞİ KARARA GÜVENİYORUZ'
Yıllardır hukuk mücadelesini sürdürdüğünü kaydeden Adrianus van Der Louw, mahkemenin kendi lehlerine karar vereceklerini ümit ettiklerini söyledi. Hiçbir evrak imzalamadığını ve kimseye borcu olmadığını iddia eden Louw, "Sadece oradaki bir imzaya bakılarak karar verilmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü bizim arsa ve villa dışında Sami Ü. ile bir ticari alışverişimiz olmadı. Burada biz mağdur durumdayız. Evimizi ve paramızı huzur içinde kullanamıyoruz" dedi.
'SÜREÇ BİZİ YORDU'
Teuntje Justine van Vliet ise yaşanan sürecin kendilerini çok yorduğunu söyledi. Mal varlıklarına haksız yere el konulduğunu iddia eden Vliet, bu süre içinde Hollanda'daki oğlunun gönderdiği parayla geçimlerini sağladıklarını kaydetti. Mahkemenin bir an önce sonuçlanmasını ve mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılmasını beklediklerini anlatan Vliet, "Alanya çok sevdiğimiz bir yer. Burada çok sevdiğimiz dostlarımız var. Onlarla huzur içinde yaşamak istiyoruz. Mahkemenin bu haksızlığa dur diyeceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.