Tgrt Haber

İhsanoğlu, 'Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitmeli'

19 Temmuz 2014 19:36
İhsanoğlu, 'Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitmeli'

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, "Bugün Filistin hükümeti Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gidebilir ve gitmelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Bugün Filistin hükümeti Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gidebilir ve gitmelidir. Başta bizim ülkemiz olmak üzere Filistin dostları, İslam dünyası dışında olanlar bu desteği vermelidir" dedi. İhsanoğlu, İzmit'teki bir otelde düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki vatandaşların birçok münevverden daha düzgün ferasete sahip olduğunu söyledi. Devşirme güçlerle doldurulan otobüslerin ve paralarla fotoğraflara getirilen insanların kendileri için ölçü olmadığını ifade eden İhsanoğlu, ölçünün halk arasında yürünüldüğünde kendilerine söylenen söz olduğunu kaydetti. İhsanoğlu, kendilerini destekleyen 9 partinin halk tabanında çalışmalarını başlattığı zaman Türkiye'nin manzarasının değişeceğini dile getirerek, "Türkiye'de en sağdaki partiden en soldaki partiye uzlaşma noktasında birleşiyor. Öyle bir oldu ki onun adı İhsanoğlu oldu. Bu Türkiye'nin projesi. Bu büyük Türkiye'nin projesidir" diye konuştu.

- "Filistin hükümeti Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitmelidir"

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları değerlendiren İhsanoğlu, İsrail saldırılarının hunharca ve gaddarca olduğunu ve bunu ilk defa yapmadığını bildirdi.

İhsanoğlu, "Saldırı karşısında buna 'dur' diyecek uluslararası güç, Güvenlik Konseyi'dir" diyerek, şunları kaydetti:

"Güvenlik Konseyi'nin Birleşmiş Milletler şartının 7. faslına göre, dünyada güç kullanma yetkisine sahip tek uluslararası kuruluştur. Hukuken yok ama bu güvenlik meclisi 5 üyenin vetosu var. Bu 5 üyeden birisi 'hayır' derse oradan geçmez. Onun için sizin orada barış gücü gönderme imkanı yok. Yeter ki 5 ülkeyi kabul ettireceksiniz. Bu tecrübeyle sabittir ki olmuyor. Orada ABD, İsrail'e dokunacak her şeyi önlüyor. Bunun karşısında ne yapmak lazım. Uluslararası sistemi iyi bilmek lazım. Ben görevdeyken 2 defa Beyt Hanun'a yapılan saldırıda ve 2008 sonu, 2009'un ilk günlerinde bu o gün yaşadığımız tecavüze benzeyen karadan, havadan ve denizden sivillere, çocuk, yaşlı denemeden insanlar öldürüldü. Ne yapmak lazım yeni bir şey bulmak lazım. Bulduk ve uyguladık. Herkes bağırdığı ve çağırdığı için herkes Filistinlileri zorla atmak istediği için karşı tarafa kimse bunun bu yolunu denemek istemiyor. Bunun yolu yine Birleşmiş Milletlere bağlı olan İnsan Hakları Konseyi'dir. Cenevre'de var olan ve bizim İslam İşbirliği Teşkilatı'nın orada üye sayısı önemli."

Orada çok defa istedikleri kararları çıkardıklarını ve o yola gitmek gerektiğini belirten İhsanoğlu, "Filistin'nin BM'de gözlemci üye olması sebebiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitme hakkı doğmuştur, 2012'den sonra. O sene hakkı yoktu onların BM'ye kabulünü de biz yaptık. 54-55 oy sağladık, istenilen oyların neredeyse yarısını sağladık, öbürü zaten dost devletlerdi. Bugün Filistin hükümeti Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gidebilir ve gitmelidir. Başta bizim ülkemiz olmak üzere Filistin dostları, İslam dünyası dışında olanlar bu desteği vermelidir. İsrail bugüne kadar işlediği suçlarda hiçbir zaman muhatap olmamıştır ve sorulmamıştır. Hiçbir mahkemeye gelinmemiştir ve bütün yolları kapatmıştır."

İhsanoğlu, Filistin hükümetinin BM'ye üye olması ve Golden Stone Raporu gibi bir raporun yapılması gerektiğini vurgulayarak, o zaman durumun ceza mahkemesine gidebileceğini ve muhakemenin olabileceğini söyledi.

İsrail'in yaptıklarının yanına kar kalması durumunda bunu bir daha gerçekleştireceğini ifade eden İhsanoğlu, bunu birkaç defa gördüklerini kaydetti.

İhsanoğlu, Gazze'ye çok defa gittiğini dile getirerek, Türk halkının her zaman Filistin'in yanında olduğunu vurguladı.

- "Ortadoğu'da barış ve güvenin tahsisi için işbirliği yapılmalı"

Bir gazetecinin "Ortadoğu'daki İslam ülkeleri arasındaki kaosun sona ermesi konusunda sizin ümidiniz var mı" sorusu üzerine İhsanoğlu, Allah'tan ümidin kesilemeyeceğini bildirdi.

Ortadoğu'daki ülkelerin kuruluş sürecini anlatan İhsanoğlu, bu bölgelerde barış ve güvenin tahsisi için işbirliği yapılması gerektiğini ifade etti.

İhsanoğlu, bu bölgede mevcut ülkelerin uluslararası aktörleriyle çalışılmasını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Taraf tutmamak lazım. Kardeş kavgasında taraf tuttuğunuz zaman sonunda siz zararlı çıkıyorsunuz ve bu haritanın değişmemesini sağlamak lazım. Bölünmelerin önüne geçmek lazım. 'Falan yerde bölünme benim işime yarar, ben oradan biraz kazanırım' derseniz yarın bu bizim başımıza gelir. Onun için biz burada dikkatli olmamız lazım. İtilafların çözümünde yardımcı olmamız lazım. Olgun, büyük, tarihi sorumluluğu olan bir devlet, güçlü bir devlet olarak biz bunu yapma imkanına sahibiz. Yeter ki yanlış tavırların yerine doğru tavırları koyalım."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...