Tgrt Haber

İlk nitrojen gazlı idam mahkumunun son yemeği ve sözleri ortaya çıktı

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
26 Ocak 2024 17:32 - Güncelleme : 28 Ocak 2024 15:13
İlk nitrojen gazlı idam mahkumunun son yemeği ve sözleri ortaya çıktı

ABD'nin ilk nitrojen gazlı idam mahkumu Kenneth Eugene Smith'in idamı tam 22 dakika süren acı verici ve kıvrandırıcı bir kabusa dönüştü. İdam esnasında yaptığı hareket ve öncesinde yediği yemek merak konusu oldu.

İdam cezasının uygulandığı ülkelerden biri olan ABD’de bir ilk yaşandı. Cinayet suçundan ölüm cezasına çarptırılan Eugene Smith isimli bir mahkum Alabama eyaletinde nitrojen gazıyla zehirlenerek idam edildi. Alabama hapishane sözcüsü Kelly Betts, özel bir maske takılarak nitrojen gazı soluması sağlanan Smith'in yerel saatle 20.25'te öldüğünü açıkladı.

“Nitrojen hipoksisi” olarak bilinen yeni infaz uygulaması ABD’nin yanı sıra dünyada da bir ilk olarak kayıtlara geçti. 1989'da bir vaizin karısını 1000 dolar için öldüren 58 yaşındaki hükümlü katil, dün gece Alabama Atmore'daki William C. Holman hapishanesindeki idam sedyesine yatırıldıktan ve siyah kayışlarla yatağa bağlandıktan sonra yüzüne itfaiyeci tarzı bir maske geçirildi.

HUZURLU BİR SON YERİNE AKIL ALMAZ BİR ACI

Alabama'daki hapishanede, idam mahkumu Smith'in hayatına hızlı ve huzurlu bir son vermesi beklenen şey, 22 dakikalık dayanılmaz bir çileye dönüştü. Kenneth Eugene Smith, maskesine nitrojen gazı doldurulmaya başlandıktan sonra tam iki dakika boyunca sedyenin üzerinde titredi, kıvrandı ve bir aşağı bir yukarı çırpındı. 

Bunu beş ila yedi dakika süren ağır nefes alma ve hafif soluk alıp verme izledi. 58 yaşındaki Smith, yerel saatle 20.00'de solunumu yavaşça durmadan önce yaklaşık 10 dakika boyunca gözle görülür bir şekilde bilinçli ve akıl almaz bir acı içinde çırpınıyordu.

22 dakika süren Alabama infazı sırasında ölümcül dozda saf nitrojenin maskesine ulaşmaya başladığında ailesine "sizleri seviyorum" diyerek gülümsediği ortaya çıktı.

İlk nitrojen gazlı idam mahkumunun son yemeği ve sözleri ortaya çıktı

ELİYLE EŞİNE KALP İŞARETİ YAPTI

Smith eliyle eşi Deanna'ya kalp işareti yaptıktan sonra şunları söyledi: "Bu gece Alabama insanlığın geri adım atmasına neden oluyor. Sevgi, barış ve huzurla ayrılıyorum." 

Katil Alabama hapishanesinde idam edilirken evlilik yüzüğünü takıyordu ve eşi tanık kürsüsünden ağlayıp çığlık atıyordu.

Smith'in papazı John Ewell infazdan önce yaptığı açıklamada katilin, zehirli iğneyle öldürülme girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından iki yıl sonra yaklaşan ölümünün gerçekliğiyle "gerçekten mücadele ettiğini" söyledi.

İlk nitrojen gazlı idam mahkumunun son yemeği ve sözleri ortaya çıktı

SON YEMEĞİNE NEREDEYSE HİÇ DOKUNMADI

Yetkililer, Kenneth Eugene Smith'in, T-bone biftek, haşhaş, yumurta ve Amerika'nın zincir restoranı Waffle House'un A1 sosundan (ABD'de biftek sosu olarak da biliniyor) oluşan son yemeğine neredeyse hiç dokunmadığını söyledi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...