Tgrt Haber

İmran Han ve karısına eski eşinden soğuk intikam: Hukuksuz evlilikten 7 yıl daha yatacaklar

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
05 Şubat 2024 07:51 - Güncelleme : 05 Şubat 2024 07:52
İmran Han ve karısına eski eşinden soğuk intikam: Hukuksuz evlilikten 7 yıl daha yatacaklar

Pakistan'da tutuklu eski Başbakan İmran Han ile eşi Büşra Bibi, Bibi'nin eski eşinin açtığı hukuksuz evlilik davasında 7'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Pakistan​'da eski Başbakan İmran Hanın çöküşü sürüyor.  Büşra Bibi'nin eski eşi Havar Maneka'nın İmran Han ile Bibi'nin evliliklerinin yasa dışı olduğuna dair mahkemeye yaptığı itirazda karar çıktı.

Ulusal basındaki haberlere göre, mahkeme, tutuklu eski Başbakan Han ve eşi Bibi'nin, yasa dışı evlilik yaptıkları gerekçesiyle 7'şer yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Kararda, Han ile eşine ayrıca 3 bin 575 dolar para cezası verildi.

"BEKLEME SÜRESİNE UYMADILAR" İTİRAZI 

Maneka, Bibi ile ayrılmasından yaklaşık 6 yıl sonra, İmran Han ile Bibi'nin yasa dışı şekilde evlendiklerine dair mahkemeye itirazda bulunmuştu. İtirazında, Maneka, Bibi'nin, kendisinden boşanmasının ardından "iddet" olarak adlandırılan bekleme süresi dolmadan İmran Han ile evlendiğini ve evliliğin İslam nikah şartlarına uymadığını ve yasa dışı olduğunu belirtmişti.

imran han ve eşi

1 HAFTADA 3 MAHKUMİYET

Mahkemenin bu kararı, 8 Şubat'taki genel seçimler öncesi tutuklu bulunan Han'ın son 1 haftada aldığı üçüncü hapis cezası oldu.

Mahkeme, 30 Ocak'ta "devlet sırlarını ifşa etmekle" suçlanan ve tutuklu yargılanan eski Başbakan Han ve eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'yi 10'ar yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Han ve eşi Bibi, 31 Ocak'ta da başbakanlığı döneminde aldığkları hediyelerin ayrıntılarını açıklamadıkları ve hediyeleri sattıkları gerekçesiyle yargılandıkları yolsuzluk davasında suçlu bulunarak 14'er yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

İmran Han, yargılandığı yolsuzluk davasında verilen tutuklama kararı sonrası 5 Ağustos 2023'te cezaevine girmişti.

İSLAM'DA İDDET NEDİR? İDDET SÜRESİ NE KADARDIR?

İddet saymak, miktar, adet” anlamlarına gelen bir fıkıh kavramıdır. Herhangi bir sebeple evliliğin sona ermesi hâlinde, kadının yeni bir evlilik yapabilmek için beklemek zorunda olduğu süreyi ifade eder. İddetin, kadının hamile olup olmadığının anlaşılarak nesebin karışmasını önleme, taraflara düşünme ve tekrar bir araya gelme fırsatı verme, kadın için yeni hayata ruhen hazırlanma, evlilik bağını bir anda yok etmeme gibi hikmetleri bulunmaktadır.

“Boşanmış kadınlar kendi kendilerine üç ay hâli (hayız veya temizlik müddeti) beklerler.” (el-Bakara, 2/228). Herhangi bir sebeple âdet görmeyenler ise üç ay süreyle iddet beklerler. 

DIŞ İŞLERİ BAKANI DA  AYNI AKIBETİ YAŞADI 

Han hakkında yargılandığı yolsuzluk davası kapsamında verilen 3 yıl hapis cezası, 29 Ağustos 2023'te ertelenerek eski Başbakan'ın kefaletle serbest bırakılmasına hükmedilmişti. Ancak 30 Ağustos 2023'te Hakim Abul Hasnat Zülkarneyn, savcılığın talebi üzerine "devlet sırlarını ifşa etmekle" suçlanan Han'ın tutukluluk süresini uzatmıştı.

Eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de benzer sebeple 19 Ağustos 2023'te İslamabad'daki evinde gözaltına alınarak cezaevine gönderilmişti.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...