Tgrt Haber

İngiliz bakandan yıllar sonra Rum kesimi itirafı: Ciddi bir ikiyüzlülük!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Politico
07 Eylül 2023 10:57 - Güncelleme : 07 Eylül 2023 16:01
İngiliz bakandan yıllar sonra Rum kesimi itirafı: Ciddi bir ikiyüzlülük!

Türkiye ile Yunanistan arasındaki yakınlaşma sürerken Rum Kesimi ile son süreçte yaşanan gerilim gözleri Kıbrıs'a çevirmişti. Hal böyleyken eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'dan Ada'nın yakın tarihine ilişkin itiraf geldi. Straw, AB'nin hatasını kabul ederken Rumları ikiyüzlülükle suçladı.

Uzun yıllar boyunca oldukça gerilimli bir iklimde devam eden Türkiyeile Yunanistan​ arasındaki ilişkiler, daha önce eşine pek rastlanmayan pozitif bir sürece girdi. İki ülkede yaşanan felaketler, karşısında her iki tarafın uzattığı yardım eli, politikaya da olumlu yansırken bunun tezahürü Ege'de yıllardır çözülmeyen sorunların çözümüne yönelik yapıcı mesajların artması oldu. Yaşanan yakınlaşmanınKıbrıs​ meselesine nasıl etki edeceği ise merak konusu oldu.

"KIBRIS'IN AB​'YE KATILMASINA İZİN VERMEMELİYDİK"

Durum böylekyen, İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, gündeme oturan açıklamalarda bulundu.  ABD merkezli Politico gazetesi için, "Kıbrıs'ın AB'ye katılmasına asla izin vermemeliydik" başlıklı bir yazı kaleme alan Straw, Rum kesiminin yakın geçmişte imza attığı skandallara yer verdi.

Rum kesiminin Rusya ile olan bağlarına dikkat çeken Straw, "Rusya ile Kıbrıs Rum Cumhuriyeti arasındaki yakın ilişki uzun süredir devam ediyor, oldukça yaygın ve pek çok kişi bunun oldukça sağlıksız olduğuna inanıyor' dedi.

Rum Kesimi'nde geçen yıl ortaya çıkarılan illegal pasaport skandalını hatırlatan Straw, yolsuzluk kapsamında sabıka kaydı olduğu için vatandaşlığa geçemeyecek binlerce kişinin onaylandığını söyledi. Bu kişilerin çoğunun Rus vatandaşı olduğuna dikkat çeken eski İngiliz Bakan, Ada'nın 1974'teki Barış harekatı sonrası iki bölgeye ayrıldığını hatırlattı

O dönemde Yunanistan'ı neo faşist albayların yönettiğini ve Kıbrıs'ın anakarayla birliği anlamına gelen bir enosis politikası izlediklerini ifade eden Straw, "1960 yılında Birleşik Krallık'tan bağımsızlık konusunda kabul edilen iki toplumlu, iki meclisli anayasa bozulmuştu; korkunç toplumsal şiddet vardı ve pek çok Kıbrıslı Türk, hayatından endişe ediyordu" dedi.

AB'YE "YANLIŞ POLİTİKA" ELEŞTİRİSİ

2004'teki referanduma Kıbrıslı Türklerin 'evet' oyu verdiğini, Rumlar ise daha büyük bir farkla aleyhte oy kullandığını hatırlatan Straw, "Bu sürece tanık olan çoğumuz, Kıbrıslı Rum müzakerecilerin ciddi bir ikiyüzlülük yaptığına inanıyorduk. Geriye dönüp baktığımızda, bu aşamada Kıbrıs'ın katılımını askıya alabilirdik ve almalıydık. AB'ye yalnızca birleşik bir adanın katılmasına izin verileceğini her iki tarafa da açıkça göstermeliydik" " ifadelerini kullandı.

Bu durumu o dönem üyesi olukları AB'nin başarısızlığı olarak nitelendiren Straw, "Bu, AB'nin donmuş bir çatışmaya bizzat başkanlık ettiği anlamına geliyor ve bunu yaparak Kıbrıslı Rumlar üzerindeki tüm ciddi nüfuzunu kaybetmiş oldu" itirafında bulundu.

TÜRKİYE'NİN ÖNERİSİNE YEŞİL IŞIK: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM!

Kıbrıs'taki çıkmazdan kurtulmanın tek bir yolu olduğunu söyleyen Straw yazısını şu ifadelerele noktaladı: "Birleşik bir ada için yeni bir anayasa müzakerelerinin bir kez daha başarısızlıkla sonuçlanması halinde, uluslararası toplumun kendisini iki devletli çözüme adaması gerekiyor. Elbette İngiltere'nin Kıbrıs'ta iki devletli çözümü tek başına etkilemesi mümkün değil. İngiltere'nin yapabileceği, Kıbrıs üzerindeki büyüyü bozmak, iki devletli çözümü masaya koymak ve diğer ortakları bu anlaşmazlığı çözmenin en iyi yolunun bu olduğuna ikna etmeye çalışmaktır." 

Kaynak: Politico
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...