Tgrt Haber

İngiliz Kızılhaç’ından sıcak havalar için raporlu uyarı! 'Sessiz katil'

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: Anadolu Ajansı
10 Ağustos 2023 16:15 - Güncelleme : 10 Ağustos 2023 16:31
İngiliz Kızılhaç’ından sıcak havalar için raporlu uyarı! 'Sessiz katil'

İngiliz Kızılhaçı ülkede evlerin sıcaklara uygun hale getirilmesi gerektiğini bildirdi. Sıcak hava dalgasının 'sessiz katil' olarak betimlendiği raporda, ülkede geçen yaz 3 bin 271 kişinin sıcaklar nedeniyle hayatını kaybettiği, 75 yaş üstü ve kronik hastalıkları olanların en büyük risk grubunda yer aldığına yer verildi.

İngiliz Kızılhaçı sıcak havalarda artan ölümler üzerine harekete geçti. Ülkede aşırı sıcak havaların artık normal hale geleceğini belirten Kızılhaç, İngiltere'de evlerin iklim şartlarına uygun duruma getirilmesi gerektiğini bildirdi. Kızılhaç'ın yayımladığı raporda, İngiltere'de her yıl yükseleceği tahmin edilen sıcaklıklar nedeniyle ölümler ve ekonomik kayıpların artacağına işaret edilerek, yerel ve merkezi yönetimler boyutunda adımlar atılması gerektiği vurgulandı.

“HÜKÜMET VE YEREL YÖNETİMLER HAZIR OLSUN”

Risk gruplarının herkes tarafından bilinmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, açık havada çalışanlar ile en üst katlarda oturanların da risk grubunda yer aldığının altı çizildi. Görüşleri sorulan 2 bin kişinin yüzde 34'ünün risk grubunda olmasına rağmen sıcak çarpması tehlikesi hissetmediğini ifade ettiği belirtilen raporda, ankete katılanların yüzde 62'sinin ise sıcakları önemli bir tehlike olarak gördüğü sonucu yer aldı. Katılımcıların yüzde 54'ünün evlerde değişiklikler yapılması gerektiğine inandığı dile getirilen raporda, yüzde 40'ının ise hükümet ve yerel yönetimlerin, iklim değişikliğiyle artan sıcak hava dalgalarına karşı hazırlıklı olmadığını düşündüğü aktarıldı.

İngiltere'de artan sıcaklara karşı Kızılhaç uyarıda bulundu.

BAŞKA SORUNLARA DA YOL AÇIYOR

Raporda, iklim değişikliğiyle İngiltere'de ortalamanın üzerinde sıcaklıkların yaşandığı yaz aylarının artık normal hale geleceğine işaret edilerek 2050'ye gelindiğinde aşırı sıcak yaz yaşama ihtimalinin yüzde 60 olacağı paylaşıldı. Sıcaklığın yalnızca sağlık sorunlarına değil susuzluk, kuraklık, yangın ve hava kirliliğine de neden olduğu ifade edilen raporda, sosyal güvenlik hakları olmayan göçmenler gibi grupların da risk altında olduğu kaydedildi.

“İNGİLTERE İÇİN “ALARM” OLMASI GEREKİYOR”

2022'nin yaz aylarında yaşanan aşırı sıcakların İngiltere için bir "alarm" olması gerektiğinin altı çizilen raporda, sağlık sistemi ve seyahatlerin de aşırı sıcaklardan etkilendiği vurgulandı. Her üç kişiden birinin sıcak çarpmasına ilişkin merkezi ya da yerel yönetimden herhangi bir uyarı yapıldığını görmediğini söylediği belirtilen raporda, İngiliz Kızılhaçı İklim Politikaları Danışmanı Adeline Siffert'in değerlendirmelerine de yer verildi.

"EVLER UYGUN HALE GETİRİLSİN"

Oxford Üniversitesi ile Londra Ekonomi ve Siyasal Bilimler Okulu'ndan (LSE) uzmanlar, rapordaki değerlendirmelerinde, İngiltere'de evlerin sıcak hava dalgalarına karşı hazırlıklı şekilde yapılmadığına vurgu yaptı. Uzmanlar, evleri aşırı sıcak havalara uygun hale getirmek için daha iyi havalandırma sağlanması, ağaçlar veya tentelerle binaların ısınmasını önleyecek gölgeleri oluşturulması tavsiyelerinde bulundu. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...