Tgrt Haber

İngilizlerden AB'ye Türkiye çağrısı: Hâlâ geç değil! Hakan Fidan detayı dikkat çekti

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Middle East Eye
17 Ağustos 2023 11:48 - Güncelleme : 17 Ağustos 2023 12:12
İngilizlerden AB'ye Türkiye çağrısı: Hâlâ geç değil! Hakan Fidan detayı dikkat çekti

Barışçıl diplomatik başarılarıyla son yıllarda dünya sahnesinde yer alan Türkiye, İngiliz medyasında analiz konusu oldu. "Middle East Eye", AB'ye Türkiye'yi bir an önce davetiye göndermesi çağrısında bulunurken,  Dışişleri Bakanı Hakan Fidan hakkındaki bir tespit dikkat çekti!

Dünya; hastalık, savaş, iklim krizi gibi birçok badire ile üst üste sınanırken, Türkiye​'nin uluslararası sahnede gösterdiği diplomatik başarılar, Avrupa meydasında analiz habere konu oldu.

Londra merkezli Middle East Eye (MEE) isimli haber sitesi, "AB neden Türkiye Dışişleri Bakanı​'nı Gymnich toplantısına davet etmeli?" sorusunu manşetine taşırken, Ankara'nın gittikçe daha önem kazanan rolüne dikkat çekti.

Haberin yorum kısmında "Ankara'nın artan jeopolitik önemi ve bölgesel çatışmalarda arabuluculuk yapma konusundaki benzersiz yeteneği, onu Avrupa için kilit bir stratejik ortak haline getiriyor" ifadelerine yer verildi. Ayrıca MEE, İspanya'nın Toledo kentinde 2 hafta sonra yapılacak, kritik önemdeki Avrupa Birliği (AB) toplantısına, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan​'ın da davet edilmesi gerektiğini savundu.

Yazıda şu ifadelere yer verildi:  "...Tartışılan konulara bağlı olarak, bu toplantılara genellikle AB​ üyesi olmayan ülkelerin dışişleri bakanları da davet edilir. Bir Türk dışişleri bakanı en son 2019'un ilk yarısında Romanya'nın AB dönem başkanlığı sırasında Gymnich toplantısına davet edilmişti."

HAKAN FİDAN YORUMU: "TÜRKİYE'NİN ROLÜNÜ GÜÇLENDİRECEK"

Haber sitesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana , jeopolitik manzaranın büyük ölçüde değişitği yorumunu yaparak "Mevcut konjonktürde AB dışişleri bakanlarının, Karadeniz Tahıl Girişimi'nde benzersiz ve kritik bir rol oynayan bir ülkenin dışişleri bakanıyla neden görüş alışverişinde bulunmak istemediklerini açıklamak zor" ifadelerine yer verildi.

Türkiye ile AB'nin önemli birer stratejik ortak oldğunu ve Ankara'nın önemli bir jeopolitik oyuncu olarak rolünün emin adımlarla artığının altını çizen MEE, Bakan Fidan'ın oynadığı role dikkat çekerek, "Türkiye dışişleri bakanlığının başına yeni atanan Hakan Fidan ile bu rol daha da güçlendirilecek ve genişletilecektir. Fidan, Dışişleri Bakanı olmadan önce MİT'in başındaydı. O Erdoğan'ın yakın sırdaşı" yorumunda bulundu.

"AB TÜRKİYE'YE MECBUR!"

Fidan'ın "Ankara'nın AB geleceğine ilişkin tartışmaların dışında tutulması 'stratejik körlük' olur" sözünü hatırlatan MEE, "AB ve Türkiye birbiriyle çalışmaya devam etmeye eskisinden daha mecbur. Davetiye göndermek için hâlâ geç değil" çağrısında bulundu.

 

Kaynak: Middle East Eye

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Levent TANERİ17 Ağustos 2023 17:04

Bizleri nasil gördükleri bizler osmsnlı torunlariyiz çok gorgulu bir toplumdur TURKLER AB YE GIRMEK ÖNEMLİ DEGIL HEPSİ birturkü tutturmus gidiyor bunlar asla turkiye ile yapamazlar cunkü biz sömurgen degiliz

Sonraki Haber Yükleniyor...