Tgrt Haber

İngiltere çalkalanıyor: Prense FETÖ rüşveti

02 Nisan 2022 10:30 - Güncelleme : 02 Nisan 2022 11:37
İngiltere çalkalanıyor: Prense FETÖ rüşveti

Son dönemlerde cinsel taciz skandalıyla gündeme gelen İngiliz Prensi Andrew’ın FETÖ’den tutuklanan eski milletvekili İlhan İşbilen’in eşinden İngiliz pasaportu için 14 milyon TL rüşvet aldığı iddia ediliyor. Ayrıca Prens Andrew ve eski eşi 600 milyon liralık uluslararası yolsuzluğun bir parçası olmakla suçlanıyor.

İngiltere bir Prensi Andrew olayı daha patlak verdi. Son dönemlerde cinsel taciz skandallarıyla anılan ve bu nedenle pek çok unvanını bırakmak zorunda kalan York Dükü Prens Andrew’ın, İngiliz pasaportu almak isteyen FETÖ’den tutuklu eski milletvekili İlhan İşbilen’in eşi Nebahat Evyap İşbilen’den 750 bin sterlin rüşvet aldığı iddia ediliyor. İngiliz Daily Telegraph (DT) gazetesinin haberine göre Prens Andrew, bir dönem Goldman Sachs’ta da bankacılık yapan Selman Türk adlı şahıstan yaklaşık 1 milyon sterlinlik rüşvet de aldı. Bu skandal, İşbilen’in şikayeti üzerine Yüksek Mahkeme’de dava açılması üzerine ortaya çıktı.

İNGİLİZ PASAPORTU ALMAK İSTEMİŞ

York Dükü’ne “bağış” adı altında yapılan ödemeler arasında Türk milyoner Nebahat Evyap İşbilen’in 750 bin sterlinlik (yaklaşık 14 milyon TL) bağışı da yer alıyor. 76 yaşındaki İşbilen 2015 yılında FETÖ’den tutuklanan İlhan İşbilen’in eşi. İşbilen’in, İngiliz pasaportu almak istediği iddia ediliyor. Bu konuda yardımcı olması için Selman Türk aracılığıyla Prens Andrew’a rüşvet verdiği belirtiliyor. Ancak İşbilen, Selman Türk’ün kendisini dolandırdığını öne sürerek İngiltere’de dava açtı.

PRENSE 14 MİLYON TL

Olay şöyle ortaya çıktı. Prens Andrew’ın Kasım 2019’da St James Sarayı’nda “Pitch@Palace” adlı yatırım yarışması düzenledi. Etkinliğin prestijli “Halkın Seçimi” ödülü ise “Heyman AI” adlı dijital bankacılık şirketine verildi. Şirketin kurucusu ve CEO’su olan Selman Türk adlı genç finansçı, Prens Andrew ile yakın ilişkiler kurdu ve birlikte başarılı işlere imza attılar. Mahkeme kayıtlarına göre, 15 Kasım 2019 tarihinde, Prens Andrew’ın kişisel hesabına 14 milyon lira bir para girdisi oldu. Parayı İşbilen tarafından gönderildiği iddia ediliyor. İşbilen’in iddiasına göre, ödeme Selman Türk’ün aracılığıyla İngiliz pasaportu alabilmesi için Prens Andrew’a rüşvet olarak verildi. İngiliz Daily Telegraph ve Daily Mail gazeteleri ise Prens Andrew’ın 750 bin sterlinlik bu ödemeyi daha sonra iade ettiğini yazdı.

O dönemde Türkiye’de İngiltere’de dijital bankacılık faaliyeti yürütmek üzere kurulan “Heyman AI” bankası Türk basınında “FETÖ’nün Londra’daki bankası” olarak ifade edilmişti.

PRENS'İN EŞİ DE SUÇLANIYOR

Selman Türk üzerinden yapılan 4 milyon liralık bir başka ödemenin ise prensin eski eşi Sarah Ferguson’a aktarıldığı kaydedildi. İddiaya göre, Sarah Ferguson bir Türk firmanın marka elçisi olması karşılığında bu ödemeyi aldı. Konuya ilişkin Daily Telegraph’a açıklamada bulunan sözcüsü, Ferguson’ın Selman Türk hakkındaki suçlamalardan habersiz olarak bu ödemeleri aldığını söyledi. Prens Andrew ve eski eşi Sarah Ferguson’ın Selman Türk’ten aldığı ödemelerin, 40 milyon sterlinlik uluslararası yolsuzluğun bir parçası olduğu kaydedildi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...