Tgrt Haber

İngiltere karıştı! Yeni lider Rishi Sunak, Kraliyetten daha zengin çıktı

25 Ekim 2022 10:54 - Güncelleme : 25 Ekim 2022 11:11
İngiltere karıştı! Yeni lider Rishi Sunak, Kraliyetten daha zengin çıktı

Son aylarda siyasi krizlilerle boğuşan İngiltere'nin yeni lideri eski Maliye Bakanı Rishi Sunak oldu. Başbakanlık koltuğuna oturan Rishi Sunak, Kral'dan daha fazla olan serveti ile dikkatleri üzerine çekti. İngilizler “Başbakan olmak için fazla zengin" yorumunu yaptı. 

Siyasi çalkantılarla boğuşan İngiltere, son 2 ayda 3 başbakan​ değiştirdi. Liz Truss​'ın istifasının ardından Başbakanlık koltuğunun yeni sahibi tek oy bile almadan eski Maliye Bakanı Rishi Sunak​ oldu. Ancak ülkede tartışmalar bitmedi.  Eski Başbakan Boris Johnson'ın sürpriz bir kararla Muhafazakar Parti​'deki başkanlık yarışından çekilmesinden sonra Sunak yarışın tek favorisi haline gelmişti. 42 yaşındaki Sunak, istifasını açıklayan İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın yerine geçerek, iki aydan daha kısa bir süre içinde göreve gelen üçüncü başbakan oldu.

YENİ BAŞBAKANIN İLK AÇIKLAMASI 

Rishi Sunak, ülkenin derin bir ekonomik zorlukla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak istikrara ve birliğe olan ihtiyacın önemini vurguladı. Sunak, konuşmasının başında, olağanüstü zor koşullar altında ülkeye yaptığı hizmetlerden ötürü Truss'a teşekkür etti. Muhafazakar Partinin yeni lideri seçilmekten büyük onur duyduğunu dile getiren Sunak, partisi ve ülkesine hizmet edecek olmanın hayatının en büyük ayrıcalığı olduğunu söyledi. Sunak, İngiltere'nin büyük bir ülke olduğunu ve bu ülkeye çok şey borçlu olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık istikrara ve birliğe ihtiyacımız var. Partimizi ve ülkemizi bir araya getirmeyi en büyük önceliğim yapacağım. Çünkü karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelmenin ve çocuklarımız ve torunlarımız için daha iyi, daha müreffeh bir gelecek inşa etmenin tek yolu bu. Size dürüstlük ve alçakgönüllülükle hizmet edeceğime ve İngiliz halkına hizmet etmek için her gün çalışacağıma söz veriyorum."

KAPALI KAPILAR ARKASINDA KONUŞTU

İngiliz basınına göre İngilizler erken seçim istiyor. Ayrıca, İşçi Partisi'nin genel başkan yardımcısı Angela Rayner Milletvekili, partinin genel seçim çağrısını tekrarlayarak, "Kimse buna oy vermedi" ifadeler ile bir paylaşımda bulundu.  

Ancak, Independent'de yer alan haberde, Sunak'ın kapalı kapılar ardında erken seçime gitmeyeceğini açık bir şekilde belirtti. Bir milletvekili, Sunak'ın açık bir şekilde 2 yıl sonra sandık başına gidileceğini açıkladığı ve bu süreçte önünde uzun bir yol olduğunu belirttiğini dile getirdi.

İngiltere karıştı! Yeni lider Rishi Sunak, Kraliyetten daha zengin çıktı

KRAL'DAN DAHA ZENGİN

Oxford Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesi'nde eğitim alan ve Goldman Sachs'ta analist olarak çalışan Sunak, Hint milyarder N. R. Narayana Murthy'nin kızı Akshata Murthy ile evlendi. İngiliz basınında son günlerde, 730 milyon sterlinlik servetiyle ülkenin en zengin isimleri arasında yer alan Sunak'ın "başbakan olmak için fazla zengin" olduğu yönündeki yorumlar dikkat çekiyordu. 
Maliye Bakanı olduğu dönemde de markalı kıyafetleriyle birçok eleştiri alan ve gösterişli hayatı, lüks malikanesi ve arabalarıyla dikkat çeken Sunak, ülke tarihinde İngiliz Kraliyet Ailesi'nden daha zengin olan ilk başbakan oldu.

OTURDUĞU EVİN DEĞERİ 7 MİLYON STERLİN

İngiltere Kralı 3. Charles ve eşi Camilla'nın serveti tahmini olarak 350 milyon sterlin civarında. Yani Sunak ve eşi Akshata Murty'nin toplam servetinin yarısından az. İki çocuk sahibi çiftin 5 yatak odalı malikanesi 7 milyon sterlin değerinde.

MUHALEFET: BAŞKA BİR GEZEGENDE YAŞIYOR

Ana muhalefetteki İşçi Partisi, daha önce Sunak'ın "halkın sorunlarını ve geçim derdini anlayamayacak kadar zengin" olduğu yorumunda bulunmuştu. İşçi Partili milletvekili, servet içinde yaşayan Sunak için "Başka bir gezegende yaşıyor" demişti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...