İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'e son veda! Resmi cenaze töreni yapıldı
İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in naaşı bugün eşi Philip'in yanına defnedilecek. Binlerce kişi Kraliçe'ye veda için uzun kuyruklar oluşturdu, cenazeye katılmak üzere gelen dünya liderleri de naaşını ziyaret etti. II. Elizabeth için ülke çapında saygı duruşunda bulunuldu.
8 Eylül'de yaz tatilini geçirdiği İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesindeki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'e son görev için bugün Londra'ya akın yaşandı. Kraliçe'nin naaşını görmek isteyenlerin oluşturduğu kuyruklar, Londra sokaklarında uzadıkça uzadı. Hükümet, ''Kapasite doldu, gelmeyin'' dese de saatler süren kuyrukları beklemeye göze alanlar Westminter Hall'e gelerek Kraliçe'ye veda etti. Cenazenin kapanmasına saatler kala dahi halk beklemekten vazgeçmedi.
Kraliçenin cenazesi Windsor Kalesi’ne ulaştı. Buradaki geçit töreninin ardından tabut St George Şapeli’ne götürüldü. Wellington Kemeri'nde devlet cenaze aracına nakledilen cenaze Windsor Kalesi’ne doğru son yolculuğuna çıktı. Kraliyet ailesi arabaları ile cenazeyi takip etti.
Sonrasında Cenaze WellingtonKemeri'ne ulaştı. Kraliçe 2. Elizabeth'in tabutu törenle Londra sokaklarından geçirildi. Geçit sırasında vatandaşların gözyaşlarına boğulduğu görüldü.
Kraliçenin cenazesi kilise dışına çıkarıldı ve top arabasına yerleştirildi. Wellington Kemeri'ne götürülen cenazeye Kraliyet askerleri eşlik etti. Top arabasının arkasında ise Kral Charles, Galler Prensi, Sussex Dükü, York Dükü ve kraliyet ailesinin diğer önemli isimleri yer aldı.
DİNİ AYİN SONA ERDİ
Westminister Kilisesi'nde düzenlenen dini ayin sona erdi. Önce Hanehalkı Süvarileri tarafından trompetlerle Son Mesaj isimli eser çalındı. Orijinal olarak 18. yüzyıl askeri borazan çağrısı olan eser, daha sonra kutsal bir anma marşı olarak önem kazandı.
Ardından ülke genelinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bunu, Ulusal Marş izledi. Tören, Kraliçe’ye bağlı gayda çalan bir müzisyenin yaktığı ağıtla sona erdi.
Westminster Kilisesi'nde yapılan törende Başbakan Liz Truss İncil'den bir pasaj okudu. Pasaj, Yohanna İncili'nden İsa'nın müritlerine cennette bir yer vaat etmesiyle ilgili bir bölüm içeriyordu.
Kraliçe 2. Elizabeth için Londra’nın merkezindeki Westminster Kilisesi’nde düzenlenen cenaze törenini Westminster Kilisesi’nin rahibi David Hoyle yönetti.
KRALİÇE'NİN NAAŞI WESTMINSTER HALL'DEN ÇIKARILDI
Kraliçenin naaşının bulunduğu tabut top arabasına yerleştirilmek üzere Westminster Hall'dan çıkarıldı. Kraliçenin cenazesi top arabası eşliğinde katedrale götürüldü. Kraliyet ailesi üyeleri tabutu taşıyan top arabasına eşlik etti.
Galler Prensi William, Buckingham Sarayı önünden geçerken toplanan kalabalık tezahüratlara boğuldu. Kral III. Charles, oğlu ve Galler Prensi William'la birlikte Westminster Kilisesi'ne ulaştı.
Eski başbakanlar Boris Johnson ve Theresa May kiliseye geldi. David Cameron ve eşi Samantha da arkalarından onları takip etti.
ABD Başkanı Joe Biden Westminister Kilise'sine geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Westminister Kilisesi'ne geldi. ABD Başkanı Joe Biden'ın konvoyunun yolda olduğu öğrenildi. Ürdün ve İsveç'e ait diplomatik araçlar, Yerel saatle 9.30'da Chelsea'de polis kordonundan geçti.
Westminster Kilisesi'nin dışındaki çanlar çalmaya başladı. Kraliçe’nin hayatını anmak için tören başlamadan önce 96 dakika boyunca her dakika başında çan çalındı.
Misafirlerin Westminster Kilisesi'ne girişi başladı. Misafirler arasında Kraliyet Ailesi, devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra birçok yardım kuruluşunun temsilcileri de var. Cenaze töreni yerel saatle 11.00'de başlamıştı.
Westminster Kilisesi açıldı. Kral muhafızları kapıdan içeri girdi. Kraliçenin düzenlenecek dini ayin sonrası Windsor Sarayı’na götürülmesi için yola çıktı.
DÜNYA LİDERLERİ LONDRA'DA
Dünya liderleri de Kraliçe'nin Westminster Katedrali'ndeki resmi cenaze törenine katılmak için Londra'ya geldi. Cenaze törenine katılımın yaklaşık 2 bin kişi olması beklenirken bunun 500'ünü devlet ve hükümet başkanları oluşturacak. Liderler arasında ABD Başkanı Joe Biden da vardı. Biden, liderler için ayrılan balkondan Kraliçe'nin tabutuna baktı ve First Lady Jill Biden ile birlikte dua etti.
Gün içerisinde Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'nın da aralarında olduğu çok sayıda lider taziye için Westminster Hall'e gitti. Kral Charles ve İngiltere Başbakanı Liz Truss da cenaze töreni için Londra'ya giden liderlerden bazılarını kabul etti.
ÜLKE TARİHİNİN GÖRDÜĞÜ EN BÜYÜK GÜVENLİK OPERASYONU
Cenaze töreni öncesinde, kent genelinde olağanüstü güvenlik önlemleri alınmış durumda. Metropolitan Polis Teşkilatı'nın üstlendiği önlemler, ülke tarihinin gördüğü en büyük güvenlik operasyonlarından biri.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in naaşı, tarihi Westminster Abbey Kilisesi’nde düzenlenen resmi cenaze töreninin ardından defnedileceği Windsor’a getirildi. Kraliçe'nin naaşını görmek isteyen binlerce kişi, tabutun geçeceği güzergahtaki sokakları doldurdu.
ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden, Kraliçe II. Elizabeth'in cenaze töreninin yapıldığı Westminister Kilisesi'ne diğer dünya liderlerinin aksine şahsi araba ile geldi. Joe Biden ile eşi, Westminster Hall'de Kraliçe'nin naaşını ziyaret ederek, saygılarını sundu.
TÖREN İÇİN BAZI KURALLAR KONULMUŞTU
Elizabeth'in 19 Eylül'deki cenaze töreni için İngiltere'nin büyükelçiliklerine İngiliz Dışişleri Bakanlığı tarafından resmi protokolün nasıl yapılacağına dair mesaj gönderilmişti.
Protokol belgesine göre, tören için Londra'ya gidecek devlet ve hükümet başkanlarından kentteki havaalanlarında protokolün yaratacağı karmaşayı engellemek amacıyla "mümkün olduğunca" kendi özel uçaklarını değil, ticari uçuşları kullanması istenmişti.
Ayrıca liderlerin helikopter kullanması da mümkün olmayacaktı.
MAKAM ARACI YERİNE TOPLUCA OTOBÜS
Liderlerin cenazenin yapılacağı tören yerine giderken de makam araçlarını kullanmamaları istenmişti. Bunun yenine devlet ve hükümet başkanları topluca otobüsle taşınacaktı.