İngiltere Putin'in açıklamalarına tepkili
William Hague, Putin'in Kırım ile ilgili açıklamalarının talihsiz olduğunu ve Rusya'nın izolasyon yolunu seçtiğini söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda Ukrayna ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki kriz, Avrupa güvenliğinin 21. yüzyıldaki en ciddi sınavıdır" dedi. İstikrarlı, refah ve birlik içerisinde bir Ukrayna görmek istediklerini vurgulayan Hague, " Rusya Devlet Başkanı Putin bugün Kırım'ın Rusya'ya bağlanması için yeni kanunlar açıkladı. Putin'in bugün izolasyon yolunu seçtiğini, kendi ülkesinin ve Kırım halkının uluslararası toplumla ortaklığını reddettiğini duymak talihsizlik" diye konuştu. Kırım'daki referandumun Ukrayna anayasasına göre yasa dışı olduğunu belirten Hague'e milletvekilleri tarafından Ukrayna kriziyle ilgili sorular da yöneltildi. Bir milletvekilinin "Türkiye'nin Ukrayna konusunda AB ve ABD'nin çabalarına nasıl katkıda bulunabileceğinin görüşülüp görüşülmediğini" sorması üzerine Hague, şunları kaydetti:
"AB dışişleri bakanları, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda yetkiliyle görüşmelerimiz oldu. Türkiye'nin görüşleri, ifade ettiğim görüşlerle oldukça örtüşüyor. Türkiye'nin özellikle Kırım'daki Tatar azınlıkla yakınlığı var. Türkiye bu durumdan oldukça endişeli. Türkiye AB üyesi değil, kendi önlemlerini almalı. Bağımsız bir ülke olarak kendi önlemlerini alacaktır." Rusya'ya yönelik ek yaptırım kararlarının da alınacağını belirten İngiliz bakan, "Avrupa Komisyonu, bu hafta Rusya'ya yönelik daha fazla yaptırımı görüşecek. Putin'in bugünkü konuşması ve Rusya'nın son günlerdeki eylemleri ışığında İngiliz hükümeti daha fazla yaptırım kararı alınması gerektiğini düşünmektedir" ifadesini kullandı.
Rusya'nın Soçi kentinde bu yıl yapılacak G8 zirvesi hazırlıklarının askıya alındığını anımsatan Hague, ulusal düzeyde de bazı önlemler aldıklarını belirtti. Rusya ile İngiltere arasındaki askeri işbirliği anlaşmalarının gözden geçirildiğini ifade eden Hague, "Rusya ile askeri teknik işbirliği anlaşması, Fransa, Rusya, ABD, İngiltere deniz tatbikatının iptali, yüksek düzeyli askeri ziyaretler, savunma ihraç anlaşmaları dahil olmak üzere çeşitli konularda askeri işbirliğini askıya aldık" dedi.