Tgrt Haber

İngiltere Türkiye'ye destek çağrısında bulunacak

07 Mart 2016 12:11
İngiltere Türkiye'ye destek çağrısında bulunacak

İngiltere, bugün Brüksel'de yapılan Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde Türkiye'ye destek çağrısında bulunacağını bildirdi.

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede  İngiltere'yi temsil eden Başbakanı David Cameron, sığınmacı kriziyle mücadele  çerçevesinde uluslararası topluma üç önceliğe odaklanılması gerektiğini  söyleyecek.
Açıklamada, İngiltere'nin bu kapsamdaki çağrıları şöyle sıralandı:
"Botlara erişim bağlantısının kesilmesi, insan kaçakçısı çetelerin  bitirilmesiyle Avrupa'da yeniden yerleştirme ve yasa dışı göçmenlerin geri  dönüşünün hızlandırılması. Halihazırda 2,6 milyon sığınmacıya evsahipliği yapan  ve Suriye sınırında daha birçoğunun barındığı Türkiye'nin desteklenmesi.  Yunanistan'a teknik destek sağlanarak yasa dışı göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesinin hızlandırılması."
 
NATO'nun Ege Denizi'ndeki görevine katkı
Başbakanlık açıklamasında ayrıca Avrupa'daki sığınmacı kriziyle  mücadele çerçevesinde NATO'nun Ege Denizi'ndeki görevine İngiltere'nin de katkıda  bulunacağı bildirildi.
Açıklamada, İngiliz Kraliyet Donanmasına ait bir çıkarma gemisi ile  iki sahil koruma botunun, NATO'nun Türkiye-Yunanistan arasındaki sığınmacı  akınını azaltma görevine katılması kararı verildiği belirtildi. Çıkarma gemisinin  "Wildcat" tipi bir helikopterle desteklendiğini belirtilen açıklamada,  İngiltere'nin, "sığınmacıları Yunanistan'a götüren insan kaçakçılarının tespiti  ve bunların Türk yetkililere bildirilmesi operasyonlarına katkı sağlayacağı"  bilgisi verildi.
"NATO görevi çok önemli"
Başbakanlık açıklamasında David Cameron'ın konuya ilişkin ifadelerine  de yer verildi. Krizi, Avrupa'nın bugün karşı karşıya olduğu en büyük zorluk  olarak nitelendiren Cameron, ülkesinin özellikle krizi körükleyen insan  kaçakçılığı ve suç şebekeleriyle mücadele çabalarına yönelik katkılarının hayati  önem taşıdığını kaydetti.
Suç şebekelerinin dağıtılması gerektiğine vurgu yapan Cameron, "Bu  nedenle bu NATO görevi çok önemli. Bu, insan kaçakçılarının durdurulması ile  Avrupa'ya yol alan göçmenlerin geri çevrileceğine yönelik sığınmacılara açık bir  mesaj gönderme fırsatı oluşturuyor. Birleşik Krallık bu nedenle bu NATO görevini  destekliyor" ifadesini kullandı.
İngiltere geçen yıl da AB'nin Akdeniz'deki operasyonlarına katkı  çerçevesinde Kraliyet Donanması'na ait üç gemi görevlendirmişti.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...