İngiltere yarın sandık başına gidiyor
İngiltere yarın genel seçimler için sandık başına gidiyor. Partiler, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'na gidecek 650 milletvekilinin belirleneceği seçimlerde, 326 milletvekili çıkarabilmeyi hedefliyor.
İngiltere yarın genel seçimler için sandık başına gidiyor. Partiler, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'na gidecek 650 milletvekilinin belirleneceği seçimlerde, 326 milletvekili çıkarabilmeyi hedefliyor. Fakat kamuoyu yoklamalarına göre seçimlerde herhangi bir partinin mutlak çoğunluğu sağlaması çok düşük bir olasılık. Bu da, muhtemel koalisyon hükümetlerini gündeme getiriyor. Son kamuoyu anketleri, Muhafazakâr Parti ve İşçi Partisi'nin başa baş gittiğini gösteriyor.
İngiltere seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı yaklaşık 42 milyon.
Anketler, Başbakan David Cameron'un lideri olduğu Muhafazakâr Parti'nin % 34, Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi'nin %33, Nigel Farage'ın liderliğindeki Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) %14 ve iktidar ortağı Nick Clegg'in başında olduğu Liberal Demokratların da oy oranının %8 oranında olabileceğine işaret ediyor.Kamuoyu araştırmaları, giderek yükselen oy oranıyla Nicola Sturgeon'un liderliğindeki İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) İskoçya'da İşçi Partisi'nin gücünü kırabileceğini gösteriyor. Milletvekili sayısı hiçbir zaman 11'i geçmeyen SNP, Avam Kamarası'ndaki en büyük üçüncü parti de olabilir.
İlk sırayı alması beklenen Muhafazakâr Parti ve İşçi Partisi'nin koalisyon kuramaması veya kurmak istememesi durumunda azınlık hükümeti ihtimali de doğabilir.
İngiltere'de 2010 yılında yapılan seçimlerde de koalisyon hükümeti çıkmış, müzakereler beş gün sürmüştü. Fakat bu yıl koalisyon görüşmelerinin daha uzun sürmesi bekleniyor.
Ekonomi ve sağlık
Partiler politikalarını İngiltere'nin ekonomi, sağlık, eğitim, toplumsal meseleleri ile dış politika ve savunma çerçevesinde şekillendirdi.
Ülkede seçim öncesi tartışılan konuların başında ekonomi geliyor. Hemen hemen tüm partilerin önceliği bütçe açığını kapatmak, borcu sıfırlamak ve işsizlik oranını düşürmek.
Ülkenin net kamu borcu, 2010'daki mali krizden bu yana iki katına çıktı ve GSYH'sının yaklaşık yüzde 80'ine yükselip 2.23 trilyon dolar oldu.
Bütçe açığı geçen yıl 11.1 milyar sterlin azaldı, açığın GSYH'ya oranı %4,8 seviyesinde. Ülkedeki işsiz sayısı 2.68 milyondan 1.86 milyona düştü fakat hükümete yeni iş olanaklarının çoğunun yarı zamanlı veya güvencesiz işler olduğu eleştirileri yapılıyor.
2014 yılı sonunda maaşlar geçen yıla oranla %1,6 arttı, enflasyon, petrol fiyatlarındaki düşüşle beraber Aralık ayında %0,3 oranında azaldı.
Sağlık hizmetleri de seçmenlerin oylarında belirleyici olacak. Tüm partiler NHS'in hizmetlerini muhafaza edeceklerini söylüyor.
NHS'in mali kaynakları 2003/2004'te 96 milyar dolardan 2013/2014'te 164 milyar dolara çıktı. Hem Muhafazakâr Parti hem de İşçi Partisi, NHS'e ayrılan bütçeyi artırma sözü verdi fakat ayrılacak miktar konusunda farklılıklar var.
Perşembe günü yapılacak seçimlerin sonunda koalisyon hükümeti çıkma ihtimali ağırlık kazanıyor.